U štrajku od 2.9.
7

Predstavnici Vlade KS i zdravstvenih radnika 26. septembra za pregovaračkim stolom

M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo pozvao je predstavnike Sindikata zdravstva u KS na radni sastanak koji će biti održan u četvrtak, 26. septembra u zgradi Vlade.
Dopis je uputila ministrica zdravstva KS Amela Sofić. Sastanak počinje u 8:15 sati.

Sindikat je dobio poziv nakon što su se odlučili da generalni štrajk provode, kako su kazali, u skladu sa Zakonom o štrajku, a ne kao što su tokom proteka 22 dana radili 80 posto posla zbog čega ih, kako smatraju, vlasti nisu ozbiljno shvatile.

Od danas su uveli "radikalnije" mjere i primaju samo životno ugrožene pacijente. Prema riječima predsjednika ovog sindikata Ede Selimića, odlučili su se na ovo zbog toga što nije bilo nikakve reakcije vlasti. U pripremi su i protesti pred Vladom KS.

"O svim daljim aktivnostima kako u vezi štrajk, tako i u vezi radnog sastanka, blagovremeno ćemo vas obavijestiti", kazao je Selimić.

Prvi sastanak koji je održan u JU dom zdravlja KS nije imao rezultata.

Na samom početku štrajka Vlada KS se oglasila slikovito navodeći mjere koje je poduzela kako bi poboljšala situaciju i u zdravstvu, a zbog kojih, kako kažu, ne mogu dati 31 milion štrajkačima. Kantonalna vlada je objavila i grafiku u kojoj pokušava objasniti zbog čega ne može dati 31 milion KM štrajkačima gdje navode kako su 11 miliona KM izdvojili za obaveze iz prethodnog perioda, novac za upošljavanje novih 195 radnika i 135 specijalizacija, šest miliona KM za teško oboljelu djecu, 3,5 miliona KM za lijekove, za veterane rata, najslabije, kraće liste čekanja i banjsko liječenje.

Selimić je tada rekao kako je riječ o pokušaju spina i pokušaju aktuelne Vlade KS da okrene pacijente i javno mnijenje protiv zdravstvenih radnika.

Mišljenja pacijenta nakon današnjeg dana, kada ih je većina vraćena bez pružene usluge, su podijeljena. Neki podržavaju borbu zdravstvenih radnika, dok drugi smatraju da je nedopustivo da pacijenti ispaštaju.