|

Predstavnici Ustavnog suda BiH sudjelovali na Kongresu svjetske konferencije ustavnih sudova

Predstavnici Ustavnog suda BiH sudjelovali na Kongresu svjetske konferencije ustavnih sudova
0
F
FENA
21.1.2011. u 17:34
3
komentara
0

dijeljenja
Predstavnici Ustavnog suda BiH sudjelovali na Kongresu svjetske konferencije ustavnih sudova Ustavni sud BiH
Predstavnici Ustavnog suda BiH učestvovali su na Drugom kongresu Svjetske konferencije ustavnih sudova održanom u Rio de Janeiru od 16. do 18. januara.
Na Kongresu su učestvovali predstavnici 88 svjetskih država, tri međunarodna suda (Evropski sud pravde EU, Evropski sud za ljudska prava i Interamerički sud za ljudska prava), deset regionalnih ili jezičkih skupina ustavnih sudova te predstavnici ostalih organizacija, kao što su UN, Konrad Adenauer fondacija, Sekretarijat Venecijanske komisije.

Tema skupa bila je "Podjela vlasti i nezavisnost ustavnih sudova i ekvivalentnih tijela“.

Zaključeno je kako je nemoguće zamisliti nezavisnost ustavnih sudova bez djelotvornog provođenja nezavisnosti sudova kao institucija, njihovih sudija i procedura pred sudovima.

Ipak, naglašeno je da se razlike u pravnim sistemima i pravnim kulturama, posebno kada je u pitanju tumačenje ustavâ, moraju poštovati.

Poseban akcent je stavljen na finansijsku nezavisnost ustavnih sudova, te potrebu da se nezavisnost ustavnih sudova regulira direktno ustavnim tekstom.

Također, na kongresu je razmatrano usvajanje Nacrta statuta Svjetske konferencije ustavnih sudova kao stalnog međunarodnog tijela.

Ovom prilikom Nacrt statuta nije usvojen, ali je izmijenjen i dopunjen u skladu s komentarima i primjedbama pojedinih država.

Novi nacrt statuta će biti dostavljen svim ustavnim sudovima radi daljnjeg razmatranja i dostavljanja komentara.

Naredni kongres Svjetske konferencije ustavnih sudova održat će se u Seoulu 2014. godine, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...