BiH
0

Predstavnici Svjetskog fonda za zaštitu prirode posjetili Bijambare

FENA
Predstavnici Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) i zaštićenih prirodnih područja zemalja regiona borave u dvodnevnoj posjeti Sarajevu u okviru projekta "Parkovi Dinarskog luka", a danas su obišli zaštićeno područje Bijambara.

WWF je poveo 20-ak predstavnika zaštićenih područja iz šest zemalja regije u obilazak parkova prirode u Srbiji i BiH s ciljem informiranja o sistemu zaštite i upravljanja u Republici Srbiji i BiH.

Direktor KJU za zaštićena priodna područja Osman Delić istaknuo je za Agenciju Fena da u dvodnevnoj posjeti Sarajevu boravi 27 predstavnika susjednih zemalja te četiri predstavnika WWF-a, predvođenih šefom te organizacije za parkove Dinarskog luka Leonom Kebeom.

Dinarski luk obuhvata 76 parkova, a cilj je proširiti zonu zaštićene površine tog područja prema EU standardima.

  • Gosti su oduševljeni onim što su vidjeli da je urađeno na području zaštićenog područja Bijambara. Nakon toga, ići ćemo u posjetu Spomeniku prirode Vrelo Bosne. Dogovarali smo da u projektima međupogranične saradnje i projektima 76 parkova Dinarskog luka obogatimo sadržaje na našim područjima kako ne bismo narušavali prirodu, već stvorili ambijent ugodnog boravka u tim oblastima - kazao je Delić.

On navodi da evropski standardi propisuju minimalnu zaštitu 17 posto teritorije države, dok je u BiH taj iznos svega 4,2 posto. Kanton Sarajevo bilježi 3,4 posto zaštićenog područja.

  • Dakle, predstoji nam zaštita novih područja prirode u BiH. Na nivou Federacije BiH, pored parkova u KS-u, postoje Hutovo blato i Nacionalni park Una - istaknuo je on.

Predstavnici ovih zemalja sutra će obići Spomenik prirode Skakavac.

Svjetski fond za zaštitu prirode WWF okuplja više od stotinu zemalja.