Dio projekta kreće uskoro
40

Predstavnici Svjetske banke obišli lokalitet buduće deponije smeća u Goraždu

E. A.
Predstavnici Svjetske banke danas su sa gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem i saradnicima obišli lokalitet Trešnjice gdje je planirana izgradnja sanitarne deponije smeća.

Problem odlaganja i upravljanja otpadom u Goraždu je gorući dugi niz godina, smeće se odlaže na nelegalnu deponiju u Šišetima nadomak grada u neposrednoj blizini izletišta Rorovi, a da stvari budu gore, dugogodišnje katastrofalno stanje deponovanja otpada posljednjih mjeseci kulminiralo je zbog požara koji se javljaju na deponiji stvarajući emisiju štetnih gasova koji ugrožavaju zdravlje građana.

Gradonačelnik Goražda naglašava da je riječ o jednoj u nizu posjeta predstavnika Svjetske banke u vezi rješavanja pitanja izgradnje regionalne deponije u Trešnjici za koju postoji kompletna dokumentacija.

"Prethodni sastanak je iziskivao preuzimanje cjelokupne dokumentacije u planu prilagođavanja prema standardima Svjetske banke, dakle pregledano je i načelno dogovoreno. Ovo je druga zvanična posjeta zbog sagledavanja tehničko- inžinjerske situacije. Nakon toga ide se prema Federalnom ministarstvu okoliša i ministrici Nasihi Pozder. Čim prije ćemo dobiti odgovor da se odobri projekat Svjetske banke. Grad Goražde je izabran ispred Vlade FBIH da se finansira grant sredstvima od strane Svjetske banke i kreditnim zaduženjem FBIH tako da je današnja posjeta u cilju odobravanja cjelokupnog projekta. Radi se u dvije faze, jedna je pravno- ekonomska, a druga se tiče građevinske struke i ona je u završnici", izjavio je Imamović.

Gradonačelnik Goražda tvrdi da će se nakon toga krenuti u realizaciju dijela projekta, otvaranjem jedne kasete.

"Mi smo ih obavijestili da želimo početi graditi jednu kasetu da ne bi ugrozili kompletan projekat i oni su nam dali odobrenje, ako bude u skladu sa potrebnim građevinskim načinom na koji se treba izvršiti u potpunosti. Ova tema je izuzetno složena i pokušavamo naći najbolje rješenje za aktuelnu situaciju. Na ovom lokalitetu će grad Goražde imati novu regionalnu deponiju, projekat košta 18 miliona maraka koje trenutno nemamo na raspolaganju. Svjetska banka će kasnije odobriti projekt, ali nam treba jedna kaseta koju ćemo početi, a koja neće ugroziti kompletan projekat", tvrdi Imamović.

On je danas naglasio da je posjeta Svjetske banke ohrabrujuća i da je grad Goražde prepoznat kao partner, kako bi krenuli dalje ka potpunoj realizaciji projekta i trajnom rješenju deponovanja otpada u Goraždu.

Podsjetimo da je Imamović najavio da će za narednu sjednicu Gradskog vijeća predložiti odluku o novoj lokaciji za odlaganje otpada na lokalitetu Trešnjice na način da to ne ugrozi projekt deponije Trešnjica za koju je izrađena kompletna investiciono-tehnička dokumentacija i pribavljene sve neophodne dozvole.

Također, Imamović tvrdi kako Goražde ima pripremljenu kompletnu dokumentaciju za izvedbu projekta sanitarne deponije te ističe da se u proteklom periodu na tome radilo sa različitim domaćim i međunarodnim institucijama. Istakao je također da bi za izgradnju prve kasete na lokalitetu Trešnjice trebalo osigurati oko šest miliona maraka.