Ne žele ih
0

Predstavnici Srba u FBiH traže ispitivanje Fazlića zbog odluke o smještanju migranata u selo Lipa

M. N.
Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH zatražio je od Tužilaštva FBiH da ispita gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića i predsjedavajućeg GV Bihać Davora Župu zbog krivičnog djela protupravnog onemogućavanja povratka izbjeglih nakon odluke da novi centar za migrante bude u selu Lipa.
Istakli su kako je 250 prijeratnih stanovnika srpske nacionalnosti iz sela Lipa i okolnih sela izrazilo želju da se vrati, ali da im nikada nisu osigurani osnovni preduvjeti kao što su struja i komunalije.

"Smještanjem migranata u selo koje je prije rata bilo etnički potpuno srpsko, ali i u okolna sela Gorjevac, Dubovsko, Teočak i Suvaja Gornja koja su bila etnički srpska, doći će do izvršenja krivičnog djela protivpravnog onemogućavanja povratka izbjeglih iz Krivičnog zakona FBiH. Tražimo od Tužilaštva Federacije BiH da se ispita predsjedavajući Vijeća Bihać Davor Župa, jer je svojim zakazivanjem Skupštine otpočeo radnje koje mogu dovesti do počinjenja krivičnog djela. Također, tražimo da se ispita i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, jer je on u više navrata najavljivao da će migranti biti premješteni u selo Lipa", kazali su iz ovog odbora.

Podsjetimo, jučer je održana sjednica Gradskog vijeća Bihaća na kojoj je prihvaćen prijedlog da se umjesto Vučjaka kod Bihaća gradi novi kamp za migrante i to na lokaciji Lipa (parcele Ljiljkova Draga i Kućište). Uputili su apel svim kantonima koji putem Zakona o raspodjeli javnih prihoda FBiH preko povlaštenih pondera ostvaruju prihode na račun Unsko-sanskog kantona, na solidarnost, odnosno da dio tih sredstava vrate USK i Gradu Bihaću zbog posebnih rashodovnih potreba nastalih zbog migrantske krize.

Odbor za zaštitu Srba u FBiH pobunio se i kada je bilo govora o smještaju migranata na lokaciji Medeno Polje. Najavljivali su blokadu puta Drvar - Bosanski Petrovac kako bi se spriječio transport migranata te su istakli kako su spremni da naprave kampove ispred Vijeća ministara u Sarajevu ukoliko odluče realizovati tu odluku.