BiH
8

Predstavnici sindikata protestom poručuju Vladi RS da je nekorektna

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Učesnici mirne protestne šetnje četiri granska sindikata budžetskih korisnika stigli su pred Narodnu skupštinu Republike Srpske, gdje je u toku Posebna sjednica na kojoj će poslanici razmatrati po hitnom postupku Prijedlog programa ekonomskih reformi RS od 2017. do 2019. godine.

Predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac, obraćajući se okupljenima i medijima, pozvao je poslanike u Narodnoj skupštini da ne prihvataju izmjene i dopune zakona kojima će doći do umanjenja stope za minuli rad, a Vladu je pozvao da nastave pregovore.

On je dodao da nije siguran da li će protesti uticati na odluku poslanika, ali je bitno da su se predstavnici sindikata okupili i poslali poruku da je odluka Vlade nekorektna.

Vrhovac je dodao da ne očekuje da bilo ko od poslanika izađe iz Skupštine da im se obrati.

Ukoliko poslanici usvoje izmjene i dopune koje se odnose na smanjenje plata budžetskih korisnika predstavnici sindikata, kako je Vrhovac rekao jučer, tražit će pred Ustavnim sudom Republike Srpske ocjenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredaba zakona o platama.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Jondić pozvala je narodne poslanike da traže od Vlade RS da u budžetu za sljedeću godinu pronađe dodatnih 2.400.000 KM koliko je potrebno da ne dođe do smanjenja plata.

Ona je navela da u ovom trenutku iz sigurnosnih razloga ne bi trebalo smanjivati plate policiji.