Nezadovoljni procesom
32

Predstavnici sindikata koji se ne slažu s izborom Šatorovića: Ovo je farsa i sramota SSS BiH

Piše: M. N.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Na današnjem vanrednom kongresu Saveza samostalnih sindikata BiH nije prisustvovalo 14 sindikata koji su od ranije upozoravali kako Ismet Bajramović želi na mjestu predsjednika ovog sindikata želi samo Selvedina Šatorovića, što je na kraju i postignuto.

Kako nam je rekao predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Samir Kurtović, niko od predstavnika ovih 14 sindikata nema ništa protiv Šatorovića lično, ali imaju protiv načina na koji je ovaj izbor izvršen. Podsjetimo, Šatorović je danas bio jedini kandidat za predsjednika SSS BiH iako je ranije imao protukandidata Redžu Kurića.

"Radi se o farsi u režiji Bajramovića i Šatorovića. Niko ne zna koji delegati su pozvani. Glavni odbor u krnjem sastavu je donio odluku da se poništi 14. kongres koji je bio u kvorumu 22. februara, a na tom kongresu je doneseno niz odluka u kvorumu gdje je bilo 110 delegata. Ovo što su uradili je neustavno i nezakonito. Poduzet ćemo sve pravne radnje da oborimo ovakve odluke. Na Kongresu nisu bili predstavnici sindikata koji čine dvije trećine ukupnog broja članova SSS BiH", kazao je Kurtović.

Dobili su informaciju kako su među delegatima na današnjem vanrednom kongresu bili i uposlenici SSS BiH što je protivno statutu i pravilima. Cilj je bio, kaže Kurtović, imati kvorum koji je neophodan.

"Predsjednici granskih sindikata će na svojim upravnim odborima donijeti odluku šta i kako dalje. Ovo je bruka i sramota za sve radnike u FBiH. Mi nemamo ništa protiv izbora bilo kojeg predsjednika, ali ne na ovakav način. Nikome nisu dali da bude protukandidat", kazao je Kurtović.

Predsjednik Sindikata policije Mirza Hadžiabdić poručio je kako će zadnju riječ o ovome reći sud.

"Kongres nije organizovan u skladu sa statutom. Smatramo da je niz procedura povrijeđeno i s obzirom na sve to i saradnju koju imamo s drugim sindikatima koji nisu prisustvovali, za očekivati je da će biti podnesena tužba nadležnom sudu radi utvrđivanja svih činjenica. Nemamo ništa protiv Šatorovića, ali želimo da u izboru svi učestuju, a ne da pošalju poziv na dan kongresa", kazao je Hadžiabdić.

Istakao je kako Glavni odbor nije mogao donijeti odluku o stavljanju van snage 14. kongresa i odluka donesenih na njemu.

"Smanjili su i broj kandidata ovim sindikatima. To je farsa za koju je odgovoran Ismet Bajramović", poručio je Hadžiabdić.