BiH
0

Predstavnici SDA i SBiH večeras u Sarajevu o reformi policije

FENA
Predstavnici Stranke demokratske akcije i Stranke za Bosnu i Hercegovinu sa svih nivoa vlasti u BiH sastat će se večeras u Sarajevu kako bi razgovarali o reformi policije, potvrđeno je FENI iz SDA.

Na sastanku će biti riječi o posljednjem prijedlogu visokog predstavnika Miroslava Lajčaka o reformi policije, koji su SDA i SBiH u četvrtak ocijenile neprihvatljivim.

Osim dužnosnika SDA i SBiH sa svih nivoa vlasti, na ovaj sastanak su pozvani i predstavnici javnih, kulturnih i vjerskih institucija.

SDA i SBiH ocijenile su kako novi prijedlog visokog predstavnika za reformu policije predstavlja legalizaciju postojećega stanja, te udovoljenje zahtjevima stranaka iz RS da ostane policija tog entiteta.

Visoki predstavnik, međutim, danas je u medijima odbacio ove tvrdnje, navodeći kako je njegov prijedlog u skladu sa tri evropska principa, te da ima podršku cijele međunarodne zajednice.

On ovaj prijedlog smatra šansom da se postigne dogovor, te podsjeća da je za to rok kraj septembra. Nagovijestio je također da bi u slučaju neuspjeha moglo doći do sankcija međunarodne zajednice, ali o tome detaljnije nije želio govoriti.