BiH
28

Predstavnici SBiH predali kandidatske liste za lokalne izbore u BiH

FENA
Predstavnici Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) predali su danas Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIKBiH) kandidatske liste za predstojeće lokalne izbore u BiH.

SBiH na lokalne izbore ove godine izlazi sa ukupno 1.432 kandidata za općinska vijeća i skupštine općina/gradova u RS-u, uključujući i kandidate za načelnike u deset općina u Federaciji BiH, dok će u pet općina podržati nezavisne kandidate zajedno sa drugim političkim subjektima.

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić izjavio je tim povodom da će ova stranka imati kandidate u 54 općine u FBiH za općinska vijeća, kao i deset kandidatskih listi za skupštine općina i skupštine gradova u RS-u.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Kazao je da SBiH, istovremeno, nastupa u koaliciji u četiri grada, odnosno općine u RS-u i to sa SDA i SBB, dok u FBiH - u Travniku i Kiseljaku ova stranka nastupa u koaliciji s SDA.

Kada je riječ o Kantonu Sarajevo, SBiH ima kandidata za načelnika u općini Ilidža.

Jerlagić je izrazio uvjerenje da deset kandidata za općinske načelnike i pet nezavisnih kandidata koje SBiH podržava imaju „prolaz“, te da mogu postići dobar rezultat, odnosno pobijediti.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

U Srebrenici SBiH daje podršku nezavisnom kandidatu Ćamilu Durakoviću.

Inače, Glavni odbor SBiH je na 9. sjednici utvrdio kandidate ove stranke za načelnike općina, kandidatske liste za općinska vijeća u Federaciji BiH, gradska vijeća, Vijeće Brčko Distrikta BiH, te kandidatske liste za skupštine opština i skupštine gradova u RS-u, kao i liste nacionalnih manjina.