BiH
0

Predstavnici ruskog "NeftGazinKora" u četvratak u Banjoj Luci

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će predstavnici Vlade i preduzeća iz sistema naftne industrije u četvrtak održati sastanak sa delegacijom ruske kompanije "NeftGazinKor", kupcem Rafinerije nafte Bosanski Brod, Rafinerije ulja Modriča i banjalučkog preduzeća "Petrol", te uskoro i otvaranje akreditiva.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci potvrdio da je u petak dobio zvanično obaviještenje ruske "Vnešekonom" banke da imaju odobrenu proceduru za otvaranje akreditiva naftnoj kompaniji "NefteGazInKor" za potrebe kupovine tri preduzeća naftne industrije RS, čime je i definitivno potvrđen početak realizacije ovog projekta.

Entitetski premijer je istaknuo da u ovoj sedmici očekuju otvaranje akreditiva za Vladu RS-a kako bi se i pristupilo realizaciji ugovora kako je to i predviđeno.

Ulaskom u proces otvaranja akreditiva za podršku ovom projektu, trebala bi početi rekonstrukcija Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu i realizacija kupoprodajnog ugovora koji obuhvata i preuzimanje Rafinerije ulja Modriča i banjalučkog "Petrola".