Elektroprenos BiH
0

Predstavnici RS odgovorni za blokadu

SRNA
Kancelarija visokog predstavnika (OHR) dostavila je komentare na zaključke Vlade Republike Srpske o zakonima koje je nametnuo visoki predstavnik u vezi sa elektroenerhetskim sistemom u kojima se navodi da su predstavnici RS u "Elektroprenosu BiH" odgovorni za blokadu pokretanja postupka za blagovremeni izbor novog generalnog direktora u skladu sa Zakonom.

"Izmjena i dopuna Zakona o uspostavljanju kompanije za prenos električne energije u BiH, koju je donio visoki predstavnik, samo je potvrdila već široko prihvaćeni pravni princip i praksu kontinuiteta funkcije", navodi se u OHR-ovim komentarima, dostavljenim danas predsjedniku Narodne skupštine RS Igoru Radojičiću.

OHR dodaje da svaki nosilac funkcije obavlja dužnosti do imenovanja novog nosioca funkcije, a da primjena principa kontinuiteta funkcije na generalnog direktora "Elektroprenosa BiH" osigurava ne samo kontinuitet poslovanja kompanije, već isto tako i nesmetan prenos električne energije u BiH.

"Upravo iz tog razloga, Odluka visokog predstavnika obezbjeđuje da, u vanrednim okolnostima, kao što su ostavka, spriječenost ili neopravdano odsustvo generalnog direktora Upravni odbor može odlučiti da ga zamijeni prostom većinom onih koji su prisutni i glasaju. Takva zamjena u vanrednim okolnostima ne podrazumijeva imenovanje novog generalnog direktora, već samo privremeno rješenje, dok se ne imenuje novi generalni direktor, u skladu sa procedurom već predviđenom Zakonom", navodi se u komentarima.

OHR smatra da je jedini način da se omogući nadzor nad vršenjem svih aktivnosti vezanih za električnu energiju da se utvrdi metodologija za određivanje cijene snabdijevanja električnom energijom i da se omogući licenciranje pravnog lica koje bi se bavilo određenim aktivnostima vezanim za električnu energiju u Brčko distriktu.

Kancelarija visokog predstavnika ocjenjuje da je jedini način bio proširenje nadležnosti Državne regulatorne komisije za električnu energiju tako da obuhvati Brčko distrikt.

Ocjenjujući Zaključak Vlade RS kojim "Službenom glasniku" nalaže da ne objavljuje zakone i odluke koje je visoki predstavnik za BiH donio, a koje se odnose na zakone RS, OHR smatra da se time nalaže "Službenom glasniku" da "krši zakon".

OHR tvrdi da su odluke visokog predstavnika na snazi i da Vlada RS sada treba da preduzme mjere kako bi osigurala njihovu pravilnu implemetnaciju i objavila ih u "Službenom glasniku" u skladu sa zakonom RS.