BiH
0

Predstavnici RS-a više ne očekuju nametanje zakona

FENA
Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić i predstavnici tog bh. entiteta u zajedničkim organima BiH i na nivou RS-a vjeruju da će Odluka o nametanju Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari biti posljednji nametnuti akt bonskih ovlaštenja.

Kako je saopćeno iz Biroa za odnose s javnošću entitetskog predsjednika od novog visokog predstavnika Miroslava Lajčaka očekuje se da će uvažavati realnost stanja i odnosa u BiH i da će doprinijeti da domaći organi i institucije preuzmu odgovornost i samostalno odlučuju o sudbini svoje države i entiteta.

U saopćenju se izražava opredijeljenost predstavnika vlasti RS-a i njenih predstavnika u institucijama BiH za dosljedno provođenje Daytonskog sporazuma, te za stvaranje boljeg života svih građana.

Istaknuto je i da je RS i dalje ključni faktor u procesu ekonomske obnove i razvoja Srebrenice, što potvrđuje i namjera Vlade RS-a da osim planiranih izdvoji i dodatne iznose za tu općinu.

Još jednom je ponovljen zajednički stav predstavnika vlasti RS-a da je nametnuti Zakon o osnivanju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari spomen-obilježje i mezarje, ishitrena i loša politička odluka bivšeg visokog predstavnika, donesena pod pritiskom i nije doprinos stabilizaciji političkih i ukupnih prilika u BiH, već je, naprotiv, osnažila „ekstremne pojedince i snage i njihovu retoriku i pritiske kojima je nepotrebno podlegao i visoki predstavnik na kraju svog mandata“.