{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnici političkih stranaka danas će ponovo pokušati postići dogovor

S
29.11.2013. u 08:15
3
24
Predstavnici političkih stranaka danas će ponovo pokušati postići dogovor
3
Predstavnici političkih stranaka danas će ponovo pokušati postići dogovor
Sa prvog susreta u Briselu (Foto: Arhiv)
Predstavnici političkih stranaka koje imaju dvotrećinsku većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH pokušat će danas u Sarajevu da postignu dogovor o pravnim rješenjima provođenja odluke "Sejdić i Finci", što bi trebalo da posluži kao tehnička priprema i osnova za sastanak stranačkih lidera iz BiH u Pragu 2. decembra.
Današnji sastanak predstavnika Evropske komisije i pravnih stručnjaka političkih stranaka dio je niza sastanaka na nivou eksperata u čijoj organizaciji Evropska komisija nastavlja da pomaže.

Cilj ovih sastanaka je da se razjasne neka tehnička pitanja i pokušaju približiti stavovi sagovornika da bi se pomoglo da BiH ispuni obaveze prema međunarodnom pravu, eliminišući diskriminaciju pri izboru za Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH.

Član Glavnog odbora SNSD-a Staša Košarac potvrdio je Srni da će predstavnici ove stranke učestvovati na današnjem sastanku sa svojim od ranije poznatim stavovima o provođenju odluke suda u Strasbourgu i da neće ulaziti ni u kakve vrste kalkulativnih odnosa.

"Imperativ SNSD-a je zaštita interesa Republike Srpske i srpskog naroda, što je svima za pregovaračkim stolom sasvim jasno, kao i to da moraju da uvažavaju stavove SNSD-a", istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, neophodno je da jedan od evropskih uslova bude riješen, a to može biti učinjeno na način kako je to predviđeno amandmanima koje je SNSD uputio.

"Potvrdilo se da definitivno postoje problemi u Federaciji BiH. Očigledno je da se određeni stavovi u FBiH moraju korigovati. Očekujemo da će stranke iz FBiH pronaći najbolje moguće rješenje kako bi se već u Pragu došlo do određenih rješenja da bi jedan od najvažnijih evropskih uslova bio implementiran", rekao je Košarac.

Borjana Krišto, koja u pregovorima o pravnim pitanjima predstavlja HDZ BiH, smatra da će se i na ovom sastanku vrlo teško doći do rješenja.

"Sve skupa riječ je o veoma teškoj i složenoj situaciji i pravno i politički. Teško će doći do dogovora i kada je riječ o pravnom nivou. Ako smo dosljedni pravnoj praksi i teoriji, ako ne robujemo političkim opredjeljenjima, i tada nije moguće postići neku zavidnu saglasnost", rekla je Krišto Srni.

Prema njenom mišljenju, očigledno je da postoji sukob koncepata.

"Imamo situaciji da se pokušava nametnuti građanski koncept brisanjem etničke odrednice, a znamo da to nije moguće u BiH koja je zemlja tri naroda. Ne možemo brisati etnički predznak, jer to dovodi u pitanje druge stvari", ističe Krišto i dodaje da se rješenja moraju tražiti u okviru onoga što traži presuda.

Saša Magazinović iz SDP-a BiH rekao je Srni da ovi sastanci služe kao osnova da se, kako je naveo, ne bi gubilo vrijeme ako dođe do političkog dogovora.

"Do sada je napravljen napredak u razgovorima o pravnim aspektima, odnosno kako i koji dio Ustava BiH da se mijenja, šta ide u Izborni zakon...", rekao je Magazinović i dodao da nije pesimista kada je riječ o dogovoru.

Početak sastanka zakazan je za 8:30 sati u zgradi Delegacije EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: