BiH
11

Predstavnici Parlamenta i Vlade danas razgovaraju o usvajanju budžeta FBiH

FENA
Jasenko Tufekčić (Foto: FENA)
Jasenko Tufekčić (Foto: FENA)
Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Jasenko Tufekčić potvrdio je Feni da će predstavnici Parlamenta i Federalne vlade na današnjem sastanku razmatrati probleme koji se tiču rada u Predstavničkom domu, te zakazati sjednice na kojima je prioritetno da se odobri budžet Federacije za ovu godinu.

Ovaj najvažniji finansijski akt stupa na snagu kad ga odobre oba doma Federalnog parlamenta. Prije Nove godine, zbog određenih političkih nesuglasica, došlo je do zastoja u radu Parlamenta.

Iako je sjednica Predstavničkog doma održana, s budžetom kao jednom od ponuđenih tačaka dnevnog reda, prekinuta je bez ishoda, dok se Dom naroda nije ni sastao.

Budžet za 2018. od 2,88 milijardi KM predložila je na vrijeme Federalna vlada. Nominalno, to je najveći dosadašnji iznos. Iz Vlade ističu da je predviđeno znatno više novca za kapitalne investicije.

U slučaju da se ne usvoji budžet potrebno je donijeti odluku o privremenom finansiranju Federacije, što je po mišljenju Vlade lošija varijanta jer ne dozvoljava nikakva budžetska davanja izuzev osnovnih.

"Neophodno je uvesti Federaciju BiH u zakonit finansijski ambijent, a da li će je poslanici vući u sunovrat, vidjet ćemo", poručio je ranije predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić.