BiH
0

Predstavnici OSCE-a i čelnici ZD kantona razgovarali o izmjenama zakona o osnovnoj i srednjoj školi

FENA
Delegacija OSCE-a predvođena Mišelom Drenoom, direktorom Regionalnog centra Tuzla, i Klodom Kiferom, direktorom Odjela za obrazovanje pri OSCE-u, posjetila je danas Vladu Zeničko-dobojskog kantona.

Delegacija je razgovarala s Miralemom Galijaševićem, premijerom ZDK-a, i s kantonalnom ministricom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zdenkom Merdžan.

Tokom sastanka razgovarano je o odredbama Zakona o osnovnoj i srednjoj školi, te njihovoj implementaciji na području Zeničko-dobojskog kantona.

Premijer Galijašević upoznao je goste o stanju u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja u 12 općina ovog kantona i dvije strane složile su se da je potrebno nastaviti procese demokratizacije u obrazovnom sistemu te da se zakonskim aktima na lokalnom i regionalnom nivou nastoji približiti evropskim standardima i principima.

Predstavnici OSCE-a upoznati su o pripremljenim izmjenama Zakona o osnovnoj i Zakona o srednjoj školi koji će se razmatrati na sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona 27. juna.

Klod Kifer, direktor Odjela za obrazovanje pri OSCE-u Tuzla, tokom današnjeg sastanka najavio je da će OSCE u BiH uskoro početi organizovanje treninga za sve školske odbore, a edukacija bi mogla početi upravo u školama Zeničko-dobojskog kantona.