Nakon vandalizma
34

Predstavnici Općine Vogošća posjetili crkvu Sv. Marije Terezije

Klix.ba
Delegacija Općine Vogošća predvođena Dženanom Bešlijom pomoćnicom Općinskog načelnika za privredu, integrisani lokalni razvoj i društvene djelatnosti posjetila je Crkvu Svete Marije Terezije u Vogošći.

Tom prilikom predstavnici Općine Vogošća susreli su se župnikom vogošćanske crkve Don Albertom Zornadom. Obostrano je izraženo zadovoljstvo stepenom dosadašnje saradnje i izražena spremnost da se ta saradnja još i unaprijedi.

Razgovaralo se i o nedavnim nemilim događajima kada su vandali provalili u crkvu počinili manju materijalnu štetu. Predstavnici Općine Vogošća su izrazili stav da najoštrije osuđuju takvo ponašanje i apsolutno ga smatraju neprimjerenim za općinu poput Vogošće u kojoj se ulažu maksimalni napori da se učvrsti krhko međunacionalno i međureligijsko povjerenje.

Tom prilikom je istaknuto da takvi postupci, bez obzira čime bili motivirani, uvijek dobijaju posebnu specifičnu težinu i imaju višestruke posljedice koje daleko nadilaze sam čin vandalizma.

Don Alberto Zornada je zahvalio Općini Vogošća na dosadašnjoj podršci kao i na odmah iskazanoj podršci prilikom ovog nemilog događaja. Takođe je podsjetio da ne treba pridavati preveliki značaj takvim postupcima pojedinaca jer im se tako samo daje nazasluženi publicitet. Istakao je kako ovakve posjete mnogo znače jer pokazuju da lokalna zajednica doživljava katoličku crkvu kao integralni dio svog života.

Podsjećamo, nepoznate osobe sinoć su provalile u katoličku crkvu sv. Majke Tereze u Vogošći i napravili materijalnu štetu. Župnik i vjernici primijetili su da haos kada su jutros ušli u crkvu da obave molitvu.

Stvari su razbacane i polomljene, a još se utvrđuje da li je nešto ukradeno.

Službenici Policijske stanice Vogošća obavili su uviđaj u crkvi koja se nalazi u ulici Donja Jošanica i napravili zapisnik, te rade na rasvjetljavanju ovog događaja.

Naknadno će biti utvrđeno i koja je visina materijalne štete koju su razbojnici počinili.