Ne žele hidroelektranu
0

Predstavnici mjesne zajednice Gradu Zenica predali peticiju protiv gradnje HE Janjići

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Predstavnici Mjesne zajednice Janjići i Ekoforuma Zenica danas su u Gradsku upravu Zenica predali potpisanu peticiju protiv gradnje Hidroelektrane u Janjićima kod Zenice za koju je Elektroprivreda Gradu Zenica po prijateljskom okruženju već uplatila 1,25 miliona KM.

Predsjednik Ekoforuma Zenica Zlatan Alibegović je kazao da je ova peticija rezultat protesta građana Zenice i ekoloških organizacija na, kako su kazali, na neki način falsifikovano mišljenje građana Zenice 2013. godine kada je data saglasnost za gradnju HE Janjići.

"Svi smo bili protiv, ali toj peticiji se ne može ući u kraj jer je nestala. Izdata je saglasnost, to su uradili predstavnici četiri mjesne zajednice, neki su imali i zaposlene u Elektroprivredi, tako da to nije mišljenje ljudi. Nakon što je Gradsko vijeće Zenice u decembru donijelo odluku o gradnji HE Janjići, mi smo obnovili peticiju jer je ovo protivno mišljenju građana Zenice i mjesnih zajednica", kazao je Alibegović.

Dodao je kako je obaveza vijećnika da jedna od tačaka dnevnog reda nakon predavanja peticije bude i revizija saglasnosti o prijateljskom okruženju za gradnju HE Janjići.

"Nadamo se da će se ponovo razmotriti i ideja o gradnji hidrocentrale i da će se uzeti mišljenje ljudi. Ljudi iz Gradske uprave su rekli da je potrebno 1.500 potpisa, mi smo priložili više od toga. Međutim, ima još potpisa, ali zbog brzine reagovanja, htjeli smo da ovo čim prije dođe na Gradsko vijeće. I Elektroprivreda forsira ovu priču, počeo je i proces eksproprijacije zemljišta i objekata, za sada tri objekta, ali stava smo da ova HE Janjići Zenici ništa dobro ne donosi", dodao je Alibegović.

Pojasnio je i da su slapovi u Janjićima bili prirodni filter rijeke Bosne do Zenice, ali da će sada biti suprotno jer će hidroelektrana biti septička jama centralne Bosne.

Predsjednik Mjesne zajednice Janjići Miralem Kaknjo je danas ispred Gradske uprave Zenica kazao da se manipuliše s građanima koji su 16. januara rekli "ne" gradnji hidroelektrane.

"Mi smo rekli svoje 'ne', ali idemo dalje. Gradonačelniku smo poručili da nećemo stati. Gradonačelniku smo rekli da pare ne troši jer nemamo saglasnost da se centrala radi. Nema ništa potpisano, a građani i Grad Zenica to moraju znati. Ako idemo gradu zelenila, morate biti svjesni da će ovo biti štetno za Zenicu, a posebno za mjesne zajednice u tom području", izjavio je Kaknjo.

Pojasnio je da će pod svaku cijenu štititi mjesnu zajednicu, pa i spriječiti eksproprijaciju zemljišta.

"Da se ne igramo glavama, neka znaju da ćemo poduzeti radikalne mjere. Nemoj da bi neko dirao građane. Nema vrijeđanja, imamo pravo na proteste i da pokažemo svoju volju. Apelujemo svima da imamo pravo na našu građansku borbu i nećemo dozvoliti da nas se izmanipuliše", zaključio je Kaknjo.