Posljednja šansa
4

Predstavnici ljevičarskih partija: Postoji volja da zajednički nastupimo na narednim izborima

I. Č.
Neven Anđelić, Amer Bahtijar, Bakir Hadžiomerović i Dino Mustafić inicijatori su ideje o stvaranju političkih i socijalih uvjeta za bolje društvo, objedinjene u dokumentu "Jahorinska deklaracija". Na skupu održanom 25. marta u Mostaru, koji je svojevrstan nastavak skupa na Jahorini, razgovaralo se o "objedinjavanju nenacionalnih snaga u Bosni i Hercegovini".

Predstavnici ljevičarskih stranaka, civilnog sektora i ugledni intelektualci sastali su se oko ideje da se suprotstave nacionalističkim politikama i strankama, kako bi se građanima BiH ponudila politička alternativa jasne evropske orijentacije umjesto politika izolacionizma i sukoba.

Na skupu su prisustvovali i predstavnici četiri politička subjekta - Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Demokratske fronte (DF), Građanskog saveza (GS) i Naše stranke (NS), koji su razmatrali izradu programa za zajedničko djelovanje na izborima 2018. godine.

Predstavnik Demokratske fronte Dženan Đonlagić kazao je za Klix.ba da su njegovi dojmovi pozitivni glede izrade tog programa, te da nije primjetio da je neko protiv toga.

"Svi su iznijeli stavove da jesu za jedan takav projekat. Ovaj projekat je jedina alternativa trenutnoj, nacionalnoj vlasti u Bosni i Hercegovini. Jedina realna alternativa je zajednički nastup građanskog bloka. Kažem građanskog, jer ne želim da u njemu učestvuju samo stranke ljevice, nego i liberalne stranke. Želim vidjeti tu i Našu stranku. Moramo naći minimum zajedničkih ciljeva kako bi skinuli trenutnu vlast. Svi smo se na kraju složili da do tog minimalnog političkog konsenzusa mora doći", napomenuo je Đonlagić.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je za Klix.ba da su njihova očekivanja u smislu konkretnosti ovakvih sastanaka možda preambiciozna.

Dodao je da oni neke stvari vide drugačije nego stranke ljevice, a da u nekim pitanjima imaju bliske stavove, te da se pokušavaju fokusirati na ono o čemu se mogu dogovoriti.

"Mi smo vrlo jasno i mnogo puta rekli da smatramo da se ljevica, odnosno SDP i DF trebaju ujediniti i ponovo okupiti sve partije koje su nastale odvajanjem od SDP-a. Smatramo da bi to značajno pomoglo da razgovori o eventualnom zajedničkom nastupu 2018. počnu što prije i budu efikasni", kazao je Kojović.

Predsjednik Građanskog saveza Reuf Bajrović rekao je za Klix.ba da je stava da se ljudima treba dati nada, naročito u urbanim dijelovima, gdje treba jasno da se podvuče crta između jednih i drugih.

"Neophodno je povući jasnu crtu između trenutnih predstavnika vlasti, u prvom redu SDA i HDZ-a BiH, i nas ostalih sa strane. I nedopustiva je saradnja sa njima. U tom pravcu je skup išao", kazao je Bajrović.