{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnici iz RS-a na Sajmu solarne energije u Njemačkoj

F
20.6.2007. u 13:55
0
0
Predstavnici iz RS-a na Sajmu solarne energije u Njemačkoj
0
Predstavnici iz RS-a na Sajmu solarne energije u Njemačkoj
Predstavnici Solar Group – solarne inicijative RS-a, koju čine pet preduzeća iz RS-a okupljenih u ovoj proizvodnoj kooperaciji, otputovali su danas na Sajam solarne tehnike "Intersolar" u Freiburgu u Njemačkoj od 20. do 24. juna.
Pet preduzeća iz RS-a koja su uspostavila proizvodnu kooperaciju u projektovanju, proizvodnji i montaži solarnih sistema čine "Solar group" - solarna inicijativa.

“Želimo da solarni sistem za grijanje koji smo proizveli dostigne nivo evropskog razvoja, a sajam će nam poslužiti kao izuzetna prilika da izvršimo određeno upoređivanje evropskih solarnih sistema s našim. Osim toga, adekvatna primjena solarnog sistema zahtijeva dodatne tehničke komponente i očekujem da ćemo na sajmu pronaći dobavljače za njih”, istakao je Vid Jovišević, profesor Mašinskog fakulteta u Banjoj Luci i autor preliminarne studije izvodljivosti solarnog sistema za grijanje.

“Energija je u ovom stoljeću vrlo bitna tema, i smatram da je važno raditi na povećanju njene efikasnosti. Dužnost svakog proizvođača energije je da neprestano prati nove tehnologije, a posjeta sajmu u Freinbergu je upravo prilika da se informišu o najnovijim svjetskim trendovima u toj oblasti”, istakao je Wulf Goretzky, GTZ program menadžer.

Prema riječima Danila Agostinija, direktora firme Topling d.o.o. Prnjavor, solarni sistem za grijanje je tehnički vrlo zahtjevan i skup proizvod zbog čega je neophodno učešće države u njegovom razvoju i primjeni.

“Većina evropskih država sufinansira i pomaže proizvodnju solarne energije i zato je dio naših aktivnosti usmjeren ka tome da ubijedimo i naše vlasti u prednosti i značaj ove vrste energije”, dodao je Agostini.

Sajam u Freiburgu jedan je od najvećih evropskih sajmova solarne tehnologije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: