{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnici iz RS-a na Sajmu solarne energije u Njemačkoj

F
20.6.2007. u 13:55
0
0
Predstavnici iz RS-a na Sajmu solarne energije u Njemačkoj
0
Predstavnici iz RS-a na Sajmu solarne energije u Njemačkoj
Predstavnici Solar Group – solarne inicijative RS-a, koju čine pet preduzeća iz RS-a okupljenih u ovoj proizvodnoj kooperaciji, otputovali su danas na Sajam solarne tehnike "Intersolar" u Freiburgu u Njemačkoj od 20. do 24. juna.
Pet preduzeća iz RS-a koja su uspostavila proizvodnu kooperaciju u projektovanju, proizvodnji i montaži solarnih sistema čine "Solar group" - solarna inicijativa.

“Želimo da solarni sistem za grijanje koji smo proizveli dostigne nivo evropskog razvoja, a sajam će nam poslužiti kao izuzetna prilika da izvršimo određeno upoređivanje evropskih solarnih sistema s našim. Osim toga, adekvatna primjena solarnog sistema zahtijeva dodatne tehničke komponente i očekujem da ćemo na sajmu pronaći dobavljače za njih”, istakao je Vid Jovišević, profesor Mašinskog fakulteta u Banjoj Luci i autor preliminarne studije izvodljivosti solarnog sistema za grijanje.

“Energija je u ovom stoljeću vrlo bitna tema, i smatram da je važno raditi na povećanju njene efikasnosti. Dužnost svakog proizvođača energije je da neprestano prati nove tehnologije, a posjeta sajmu u Freinbergu je upravo prilika da se informišu o najnovijim svjetskim trendovima u toj oblasti”, istakao je Wulf Goretzky, GTZ program menadžer.

Prema riječima Danila Agostinija, direktora firme Topling d.o.o. Prnjavor, solarni sistem za grijanje je tehnički vrlo zahtjevan i skup proizvod zbog čega je neophodno učešće države u njegovom razvoju i primjeni.

“Većina evropskih država sufinansira i pomaže proizvodnju solarne energije i zato je dio naših aktivnosti usmjeren ka tome da ubijedimo i naše vlasti u prednosti i značaj ove vrste energije”, dodao je Agostini.

Sajam u Freiburgu jedan je od najvećih evropskih sajmova solarne tehnologije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: