{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnici iz Dubaija izrazili želju za gradnjom univerzitetskih zgrada u Sarajevu

23.4.2014. u 14:51
298
4
Predstavnici iz Dubaija izrazili želju za gradnjom univerzitetskih zgrada u Sarajevu
298
Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić i predsjednik te direktor Cleveland Security Training Instituta iz Dubaija, Timothy Williams i Amir Fetić, potpisali su danas Memorandum o razumijevanju o akademskoj i naučnoj saradnji, te saradnji u različitim oblicima obuka. Potpisivanje sporazuma upriličeno je u prostorijama Univerziteta u Sarajevu, u prisustvu rektora Muharema Avdispahića.
Ovim sporazumom uspostavlja se dugoročna saradnja Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i Cleveland Security Training Instituta, koji djeluje u Dubaiju i okuplja eksperte iz Sjedinjenih Američkih Država i Evrope u cilju pružanja obuka i edukacijskih programa policijskim i vojnim strukturama širom Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Područja saradnje uključuju razmjenu profesora, istraživača, publikacija, akademskih programa, naučnoistraživačkih projekata, te projekata obuke. Potpisani sporazum rezultat je ranije ostvarene međusobne saradnje. Naime, nakon uspješnog edukacijskog treninga policijskih zvaničnika emirata Ras Al Khaimah koji je održao profesor Korajlić, Uprava Instituta je iskazala namjeru za nastavak saradnje sa bosanskohercegovačkom akademskom zajednicom, kako sa Fakultetom za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, tako i sa ostalim članicama Univerziteta u Sarajevu.

Sporazumom je uspostavljena značajna međunarodna saradnja, te je stvorena osnova za budući angažman akademskog osoblja Univerziteta u Sarajevu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"Potpisani Memorandum o razumijevanju o akademskoj i naučnoj saradnji, te saradnji u različitim oblicima obuka sa Cleveland Security Training Institutom iz Dubaija od izuzetnog je značaja, kako za Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, tako i za Univerzitet u Sarajevu, odnosno, i druge fakultete našeg univerziteta. U više navrata sam isticao kako su bosanskohercegovački univerzitetski nastavnici izuzetno cijenjeni u svijetu, a želja nam je da naš naučni kadar bude još prisutniji van granica naše zemlje. Planirana i dogovorena dalja edukacija policijskih i pravosudnih djelatnika Ujedinjenih Arapskih Emirata svakako je ogromno priznanje našem fakultetu i Univerzitetu u Sarajevu, ali i prilika za međunarodni angažman i akademskog osoblja, ali i profesionalaca i eksperata iz agencija za provedbu zakona iz cijele Bosne i Hercegovine", kazao je Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Predstavnici iz Dubaija su obećali rektoru Univerziteta u Sarajevu da će napraviti nekoliko novih zgrada na Univerzitetu pod uslovom da oni daju nazive tim zgradama. Desetočlana delegacija već za 20 dana dolazi u Sarajevo na finalne pregovore, a također će doći i direktor tajne službe kako bi dogovorio saradnju o doedukaciji na polju sigurnosti sarajevskih studenata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: