Pregovori o vlasti
468

Predstavnici HDZ-a i Osmorke stigli u hotel Konjic: Počinje podjela funkcija

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Čelnici HDZ-a BiH i stranaka Osmorke stigli su u Konjic gdje će razgovarati o formiranju izvršne vlasti i podjeli resora u Federaciji BiH i BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da će se prije svega razgovarati o federalnom nivou a potom o Vijeću ministara.

"Tokom vikenda sam imao kontakte s predstavnicima Republike Srpske. Mislim da je to učinila i druga strana, tako da se postepeno približavamo stavovima. Mislim da nam neće trebati ni približno toliko vremena kao do sada", rekao je Čović sinoć novinarima u Mostaru.

Naveo je da je cilj do kraja godine imati Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH, te usvojene budžete.

“Naravno, dotaknut ćemo se i kantonalnih nivoa, gdje ova struktura stranaka može zajednički dogovarati vlast”, rekao je Čović.

Napomenuo je da je u ponedjeljak, 5. decembra predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović pokrenula proceduru oko imenovanja zamjenice predsjednika HDZ-a BiH Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara.

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković rekao je ranije da će jedna od tema sastanka biti i sastav Vijeća ministara.

Konaković je rekao da je planirano da se na sastanku, osim prioriteta koji su potpisani u sporazumu, usuglase i definiraju principi koji se odnose na podjelu resora.

Osmorka je sinoć odredila delegaciju za sastanak u kojoj su Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP), Edin Forto (NS) i Semir Efendić (SBiH).

Prošle sedmice potpisan je sporazum prema kojem Osmorka i hrvatske stranke okupljene oko HDZ-a BiH čine većinu u FBiH, a zajedno sa SNSD-om te stranke čine većinu na nivou BiH.