BiH
0

Predstavnici Grupacije peradara u Vladi FBiH

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Branković razgovarao je danas sa delegacijom Grupacije peradara Gračanica koju su predvodili predstavnici uprave Reuf Sokolović i Irdin Jamaković, javljaju iz press službe Vlade FBiH.

Ova grupacija koju čine “Kokaprodukt” d.o.o., “Koko-Džada” d.o.o. i “Veko” d.o.o. najveći je proizvođač pilećeg mesa u Federaciji BiH sa jedinstvenim proizvodnim lancem-od jednodnevnog pileta, tova brojlera, klaonice peradi i prodaje pilećeg mesa do proizvodnje ratarskih kultura, prije svega, kukuruza.

Tokom razgovora, u kojem je učestvovao i pomoćnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vedad Hažimusić, predstavnici peradara su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim mjerama Vlade Federacije BiH i resornog ministarstva u pogledu stimulisanja poljoprivredne proizvodnje. Ono što smatraju značajnim za dalji razvoj jeste iznalaženje mogućnosti lakšeg prisupa fondovima Razvojne banke FBiH i brže odobravanje potrebnih sredstava pod uvjetima povoljnijim od onih koje nude komercijalne banke. Spremni su, kako je danas dogovoreno, da definiraju prijedlog modeliranja ovakvog načina podsticaja koji bi bio proslijeđen resornom ministarstvu i Vladi Federacije BiH na daljnju proceduru.

Premijer Branković je posebno naglasio značaj opredjeljenja Vladinog dokumenta o politici privatizacije kojim je, između ostalog, predviđeno da se 10 posto sredstava od privatizacije usmjeri u ekonomsko održivi povratak, u okviru čega i razvojni planovi peradarstva, na bazi osmišljenih projekata aktiviranja imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske, imaju šansu za podršku.