BiH
0

Predstavnici Gradskog vijeća Sarajeva posjetili Jevrejsku opštinu

FENA
Predstavnici Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i crkvama Gradskog vijeća Grada Sarajeva predvođeni predsjedavajućim Idrizom Hodžićem posjetili su danas Jevrejsku opštinu, čiji je predsjednik Boris Kožemjakin pozdravio ovaj vid saradnje i podrške Grada vjerskim zajednicama i crkvama te nacionalnim društvima.

Kožemjakin je zahvalio Gradu Sarajevu na učešću u obnovi fasade Aškenaske sinagoge, te kazao da će projekt obnove parketa u Sinagogi, čime bi taj objekt u potpunosti postao funkcionalan, kandidirati prema Gradu, Kantonu Sarajevo i općinama.

Također, tokom nedavne posjete predstavnika ove komisije Vrhbosanskoj nadbiskupiji rečeno je kako je obnova fasade na objektu te nadbiskupije jedan od prioritetnih projekata Grada Sarajeva koje namjerava realizirati u toku ove godine. Novac za njegovu realizaciju predviđen je u grantu za obnovu fasada iz budžeta Grada Sarajeva za ovu godinu.

Ocijenivši sve uspješniju saradnju između Grada i vjerskih zajednica i crkava, ekonom Vrhbosanske nadbiskupije Luka Kasedžić zahvalio je tada gradskim vlastima što su iskazali spremnost da obnove ovaj reprezentativni objekt koji predstavlja dio bogate bh. kulturno-historijske baštine.

Predsjedavajući Komisije Idriz Hodžić ocijenio je da posjete Jevrejskoj opštini i Vrhbosanskoj nadbiskupiji predstavljaju nastavak saradnje koja je dobila na kvaliteti i sadržaju.

U ovoj godini će iz granta Grada Sarajeva za pomoć vjerskim zajednicama i crkvama dio novca biti usmjeren na sanaciju, zaštitu i restauraciju vjerskih objekata, a dio kao finansijska podrška aktivnostima i projektima vjerskih zajednica i crkava iz oblasti obrazovanja, kulture i karitativnih djelatnosti.

Predviđeni iznosi bit će raspoređeni u skladu s Pravilnikom koji je donijela gradonačelnica Sarajeva, prema omjerima i kriterijima koji su podržani i tokom susreta u Jevrejskoj opštini i Vrhbosanskoj nadbiskupiji, saopćeno je iz Službe za informiranje Grada Sarajeva.