BiH
0

Predstavnici demobilisanih boraca u Vladi FBiH

Sarajevo-x.com
Demobilisani borci cijene sve što je Vlada Federacije BiH do sada učinila na rješavanju problema ove populacije i, stoga, je ne smatraju odgovornom za trenutno stanje u vezi sa isplatama naknade za nezaposlene za mjesec januar ove godine.

Ovo su federalnim ministrima za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zahidu Crnkiću i za rad i socijalnu politiku Perici Jelečeviću, na današnjem sastanku u Vladi Federacije BiH, saopćili predsjednik Saveza demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 FBiH Mehmed Šišić i predsjednik Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO FBiH Ivan Jurčević, polazeći od činjenice da u kantonima ( osim Sarajevskog, Zeničko-dobojskog,Bosansko- podrinjskog i zapadno-hercegovačkog), nema naznaka da će na vrijeme početi isplata januarske naknade za nezaposlene.

Budući da se ova situacija ponavlja iz mjeseca u mjesec, očigledno je da se moraju tražiti trajnija rješenja za ovaj problem, rečeno je tokom današnjeg sastanka. U tom cilju je zaključeno da se inicira donošenje izmjena i dopuna Zakona o demobiliziranim borcima kako bi se, između ostalog, precizirali izvori finansiranja ovih naknada. Istovremeno, treba razmotriti mogućnost i ocijeniti potrebu izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u skladu sa ranijim zaključcima zajedničkog sastanka federalnog i kantonalnih premijera sa predstavnicima demobilisanih boraca u Zenici.

O ovim pitanjima razgovaraće predstavnici demobilisanih boraca na sastanku sa federalnim premijerom i federalnim ministrom finansija tokom slijedeće sedmice, nakon što iz Vlade FBiH bude upućen dopis svim kantonima sa preporukom da odmah otpočnu isplatu januarskih naknada za nezaposlene demobilisane borce.