BiH
0

Predstavnici BiH na proslavi 45 godina Ustavnog suda Turske

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Uloga ustavnih sudova u ostvarenju globalnog mira u svijetu i humanom dodiru i prožimanju svih civilizacija svijeta na temeljima vladavine prava, istine i humanosti veoma je značajna jer je neophodna kao karika pravde do svakog pojedinca kao ljudskog bića, zaključila je predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Hatidža Hadžiosmanović-Mahić.

Hadžiosmanović-Mahić je izjavila ovo nakon učešća u proslavi 45 godina rada Ustavnog suda Republike Turske. Proslava je održana od 25. do 28. aprila uz simpozij o temi «Uloga ustavnih sudova u globalnom miru i dodiru civilizacija», saopćeno je danas iz Ustavnog suda BiH.

Prisustvovali su predstavnici ustavnih sudova iz cijelog svijeta: Evrope, Azije, Sjeverne i Južne Afrike, Amerike, Indonezije, Malezije itd.

Na poziv predsjednice Ustavnog suda Republike Turske H.Tűlay TUGCU iz Bosne i Hercegovine su prisustvovale predsjednica Ustavnog suda BiH Hatidža Hadžiosmanović-Mahić, dopredsjednica Valerija Galić i viša savjetnica Sevima Sali-Terzić.

Skup je bio obogaćen referatima eminentnih ustavnih stručnjaka, uključujući nastup delegacije Ustavnog suda BiH kroz obraćanje predsjednice Ustavnog suda BiH. Iscrpne referate imali su predsjednik Evropskog suda za ljudska prava Jean Paul Casta, sekretar Evropske komisije za demokraciju putem zakona – Venecijanska komisija, Gianni Buquicchio, zatim ugledni profesori mnogih turskih univerziteta i predstavnici ustavnih sudova iz više zemalja svijeta.