BiH
0

Predstavnici austrijske ambasade u sjedištu ZDK-a

FENA
Ekonomska savjetnica Ambasade Republike Austrije u BiH Astrid Pummer boravila je u petak u posjeti Zeničko-dobojskom kantonu gdje se susrela s pemijerom Miralemom Galijaševićem i kantonalnom ministricom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirzetom Džonlagić.

Sastanak je iniciran s ciljem upoznavanja austrijske vlade s mogućnostima privredne saradnje i investiranja u prirodne potencijale ZDK-a.

Prema informaciji iz sjedišta ovog kantona premijer Galijašević upoznao je delegaciju austrijske ambasade s osnovnim značajkama ovog područja, počevši od geostrateškog položaja do aktuelnog stanja u privredi, te s procesom privatizacije.

"Premijer je spomenuo da Vlada ZDK-a aktivno sarađuje s austrijskom vladom putem koje su Univerzitet u Zenici i Kantonalna bolnica dobili povoljne kredite za razvoj svojih djelatnosti. Austrija je jedan od najznačajnijih investitora na prostoru cijele BiH i premijer je izrazio zadovoljstvo da predstavnici ove zemlje žele još više ući u investicijske procese na području ZDK-a", navodi se u saopćenju.

Astrid Pummer i Damir Dervišefendić, saradnik za marketing u austrijskoj ambasadi, interesirali su se za iskorištenje vodnih potencijala te gradnju malih hidroelektrana.

Dvije stane dogovorile su se da će razgovori biti nastavljeni jer će predstavnici austrijske ambasade dobijene informacije prenijeti zainteresiranim investitorima iz Austrije.