Mirni protesti
0

Predstavnici 21 udruženja iz BiH putuju u Hag

FENA
Munira Subašić (Foto: CIN)
Munira Subašić (Foto: CIN)
Predstavnici 21 udruženja i nevladinih organizacija iz cijele BiH, koja okupljaju žrtve proteklog rata, otputovat će u Hag kako bi prisustvovali početku suđenja Radovanu Karadžiću, najavljenom za ponedjeljak.

U organizaciji udruženja "Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe", "Žena žrtva rata" i Udruženja logoraša BiH danas su ka Hagu krenula tri autobusa sa oko 160 predstavnika udruženja iz cijele BiH.

Njih je jutros u Sarajevu ispratio premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić.

Pridužit će im se predstavnici nevladinih organizacija iz Hrvatske i nekoliko evropskih zemalja.

"Idemo tamo da pokažemo Evropi i svijetu da smo još tu i da još čekamo istinu i tražimo pravdu, da suđenje najtraženijem zločincu Karadžiću treba biti suđenje po pravilu, po pravdi, da ne bi došlo da mu se sudi kao Miloševiću i na kraju da umre, a time umre i pravda“, kazala je Feni predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe Munira Subašić.

Krovno udruženje bh. organizacija u Holandiji Platforma građana BiH pozvalo je bh. građane koji žive u toj zemlji da se 26. oktobra pridruže mirnim demostracijama ispred zgrade Tribunala povodom početka suđenja Radovanu Karadžiću.

Udruženje je tako pozvalo sve građane da svojim prisustvom daju podršku Sudskom vijeću te žrtvama i preživjelima agresije na Bosnu i Hercegovinu u borbi za istinu i pravdu.

Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je zvanično zakazalo početak suđenja optuženom za ratne zločine Radovanu Karadžiću za 26. oktobar.