BiH
0

Predstavnice Fondacije 'Cure' posjetile Općinu Centar

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević razgovarao je 6. septembra 2011. godine u Općini sa Vedranom Frašto i Berinom Džemailović, predstavnicama Fondacije ''Cure''.
Gošće su informisale predsjedavajućeg Kovačevića o aktivnostima koje realizira njihova nevladina organizacija – o šestom po redu Festivalu ženske umjetnosti i aktivizma ''PitchWise'' koji od 8. do 11. septembra ove godine u Sarajevu okuplja brojne umjetnice, aktivistkinje i teoretičarke različitih generacija iz BiH, regiona i svijeta, kao i o istraživanjima, radionicama i drugim aktivnostima koje kontinuirano održavaju nastojeći pobuditi svijest ljudi o važnosti izgradnje kulture mira umjesto nasilja.

Aktivistice Fondacije ''Cure'' nastoje djelovati na stvaranje boljeg društva tako što potiču promjenu percepcije građana, osobito mladih u vezi stereotipa vezanih za rod i spol i nastoje senzibilizirati javnost o problemu nasilja, posebno nasilja u porodici i važnosti njegovog sprečavanja.

Predsjedavajući Kovačević je podsjetio gošće da Općina svake godine iz budžeta finansira čitavu lepezu projekata nevladinih organizacija koji su namijenjeni građanima sa područje Centra kao korisnicima, te ih pozvao da se iz Fondacije i ove jeseni odazovu na javni poziv Općine i apliciraju sa nekim svojim projektom. Osim toga, predsjedavajući Kovačević je istakao da projekte važne za građane Općina može podržati i na način da za održavanje pojedinih aktivnosti ustupi svoj prostor bez naknade koja joj pripada.

U 2011. godini Fondacija ''Cure'' je za sufinansiranje projekta ''Aktivno učešće mladih u donošenju odluka'' iz budžeta Općine Centar izdvojeno 5.000 KM.