Na sastanku VSTV-a
32

Predstavljeno projektno rješenje zgrade KPZ "Miljacka"

N. C.
Projektno rješenje zgrade KPZ Miljacka
Projektno rješenje zgrade KPZ Miljacka
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine predstavilo je projektno rješenje rekonstrukcije zgrade Kazneno-popravnog zavoda "Miljacka", u koju će biti smješteni Kantonalni sud u Sarajevu i Općinski sud u Sarajevu.

Projektno rješenje rekonstrukcije predstavljeno je tokom sastanka svih relevantnih aktera među kojima su Darja Softić Kadenić – ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo, Janja Jovanović, predsjednica Općinskog suda u Sarajevu, Igor Todorovića, v.d. predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu te predstavnici Ministarstva pravde Federacije BiH, Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu,sudske policije i Kazneno-popravnog zavoda "Miljacka".

Projekt rekonstrukcije zgrade KPZ Miljacka realizuje Sekretarijat VSTV BiH uz finansijsku podršku Vlade Norveške
Projekt rekonstrukcije zgrade KPZ Miljacka realizuje Sekretarijat VSTV BiH uz finansijsku podršku Vlade Norveške

Jedan od ključnih preduslova za početak radova je izrada projektne dokumentacije, a obnovom i prenamjenom KPZ "Miljacka" bit će riješen dugogodišnji problem nedostatka prostornih kapaciteta Kantonalnog suda i Općinskog suda u Sarajevu.

Član Predsjedništva VSTV-a BiH Sanin Bogunić istakao je da je rekonstrukcija zgrade KPZ "Miljacka" značajan pomak u u stvaranju infrastrukturnih i tehničkih uslova za efikasniji rad Općinskog suda i Kantonalnog suda u Sarajevu.

"Sam postupak izrade projektno-tehničke dokumentacije podrazumijevao je izuzetno složene i bezbjedonosno izazovne poslove na fotometrijskom snimanju unutrašnjosti postojeće zgrade, što je uspješno prevaziđeno zahvaljujući posvećenosti rukovodstva KPZ-a, odnosno g. Faruka Zubčevića, direktora KPZ "Miljacka" i zaposlenih u ovoj ustanovi", kazao je.

Projektno rješenje rekonstrukcije zgrade KPZ Miljacka
Projektno rješenje rekonstrukcije zgrade KPZ Miljacka

Projekt rekonstrukcije zgrade KPZ "Miljacka" realizuje Sekretarijat Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) uz finansijsku podršku Vlade Norveške.

Tokom sastanka je, između ostalog, zaključeno i da postoji potreba za jačim angažmanom Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo u osiguravanju dostatnih sredstava za redovno održavanje zgrade Palate pravde u Sarajevu.