Nakon izlaska iz SDA
100

Predstavljeno novo rukovodstvo SBB-a u Bužimu: Mi rastemo, drugi se osipaju

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
U Bihaću je danas zvanično predstavljeno novo rukovodstvo OO SBB Bužim, a javnosti je poručeno da prelaskom donedavnih istaknutih članova SDA u SBB ova stranka postaje još jači politički faktor u Krajini.

Nakon što je nedavno šest vijećnika SDA u Općinskom vijeću Bužim napustilo ovu stranku, veoma brzo se saznalo da se značajan broj njih opredijelio za novi politički koncept. Naime, četiri od šest bivših vijećnika-članova Kluba SDA u Općinskom vijeću Bužima i to Rifet Šahinović, Hasan Hilić, Hašim Livaković i Nezir Tahić imenovani su kao članovi Povjereništva Saveza za bolju budućnost (SBB) u ovoj općini. Danas su zvanično predstavljeni javnosti.

Kako je kazala Azra Hadžić-Bećirspahić, predsjednica KO SBB USK Povjereništvo u Bužimu je formirano kako bi se okončao raniji proces unutarstranačkih izbora i kako bi se formirali stranački organi. Ona je istakla da će prelaskom donedavnih članova SDA u ovu stranku, SBB postati još jači politički faktor u Krajini.

"Nema boljeg dokaza od ovog danas da SBB raste, a da se SDA i druge političke partije osipaju i propadaju. Posljednjih godinu dana SBB-u se priključio veliki broj obrazovanih, iskusnih i mladih ljudi koji prepoznaju pogubnost sadašnje politike koju je punih 20 godina u kontinuitetu predvodila ili u njoj učestvovala SDA. Podaci govore oko 70.000 evidentiranih članova SBB-a koji su zabrinuti za sebe, porodicu i domovinu u kojoj žive, ali i raspoloženi da se sa krivcima obračunaju", rekla je Hadžić-Bećirspahić.

Na čelu Povjereništva u Bužimu nalazi se Agan Bunić, nekadašnji načelnik ove općine i donedavni predsjednik Odbora za očuvanje bužimske SDA, neformalne grupacije koja je dugo vremena bila u sukobu sa čelništvom KO SDA USK, te u konačnici rasformirana 13. januara nakon definitivnog razlaza sa ovom strankom.

Bunić je rekao da su, uz njega, u SBB prešla i četvorica od šest vijećnika SDA u Općinskom vijeću Bužim. Podsjećamo, istog dana kada je Odbor raspušten, kompletan Klub SDA najavio je da napušta SDA i osnivaju nezavisni klub.

"Želim se zahvaliti predsjedniku Radončiću na ukazanom povjerenju da vodimo lokalni odbor stranke do redovnih stranačkih izbora. Cilj je da u narednom periodu ojačamo SBB i ovom prilikom pozivam sve građane Bužima da se pridruže ovom zajedničkom i boljom projektu te političkoj opciji koja će biti najveće iznenađenje na predstojećim izborima. Poručujem da će SBB ostvariti historijski rezultat na području naše općine i da ćemo biti među vodećim političkim organizacijama. Nama je SBB ponudio bolju opciju za Bužim, razvoj i nastavak projekata koji su nažalost zaustavljeni u posljednjih godinu dana. Osnovni razlog i mog ličnog angažmana u SBB-u jeste bolja budućnost Bužima", pojasnio je Bunić.

On je rekao da će prelaskom četvorice vijećnika u SBB, ova stranka imati najbrojniji klub vijećnika u aktuelnom sastavu vijeća. Istakao je i da se "još definiše status svih vijećnika koji su napustili SDA", te da i dvojica preostalih vijećnika koji su napustili SDA "od prvog dana podržavaju njihov koncept" i da će se u narednom periodu opredijeliti kako će nastaviti djelovati.

"Tu je i gospođa Indira Bosnić koja je do sada bila jedina vijećnica SBB-a u Općinskom vijeću i vidjet ćemo da li će se nam se i ona pridružiti. Tako bismo mogli imati pet ili šest vijećnika", kazao je Bunić.

On je još jednom ponovio da kantonalno rukovodstvo SDA USK, ali i centrala stranke nisu imali razumijevanja za dešavanja u Bužimu te da se politika SDA u Krajini svela na nekoliko ljudi.

"SDA je poprilično izgubila kompas i pojedinci iz kantonalnog odbora će urušiti strukturu SDA. Neki od njih su to već uvidjeli pa sad koriste situaciju da spašavaju samo sebe i lične pozicije, a SDA su već otpisali", rekao je Bunić.

On je istakao da je SBB zainteresovan za participaciju u vlasti u Bužimu te da su spremni na saradnju u interesu općine.

Predsjednica KO SBB USK Azra Hadžić-Bećirspahić je kazala da će SBB, unatoč tome što ima svoja dva ministra u Vladi USK, ostati o opoziciji na kantonalnom nivou. Istakla je da će njihovi zastupnici u Skupštini USK uložiti nekoliko amandmana na Prijedlog budžeta za 2018. godinu i ukoliko budu prihvaćeni da će podržati budžet. Napomenula je i da su potezi njihovih ministara koji su stavili svoj mandat na raspolaganje Skupštini USK i dalje na snazi i da je moguća njihova smjena ukoliko bude postojala većina koja će ih smijeniti.