BiH
0

Predstavljeno 35 obnovljenih objekata tradicionalne arhitekture u okruženju Starog mosta

NINA
Danas je u Mostaru u okviru Mostarskog ljetnog festivala ''U susret Starom'' fondacija Aga Khan predstavila trideset pet obnovljenih manjih objekata tradicionalne arhitekture u okružju Starog mosta koji čine urbano tkivo stare gradske jezgre i samog Mosta.

Poslije rata bilo je mnogo donacija i sredstava koje su dolazile u i koje su bile namijenjene upravo obnovi i rekonstrukciji, ali se to često događalo na nekontroliran način, objekti su povećavani, nije se vodilo računa o kontekstu historijskog grada, tradicionalne arhitekture i zbog toga je bilo važno da se rade intervencije na ispravan način.

Prema riječima Francesca Sirava, člana Programa za podršku historijskim gradovima (Historic city support program) fondacije Aga Khan, te intervencije su se radile na dva načina, a prvi način je bio izravno intervenisati i obnoviti pojedinačne objekte te pokazati prave načine obnove u historijskoj jezgri grada, dok je drugi način bio pokušati utjecati na Gradsku upravu i približiti im probleme kako bi mogli ubuduće kontrolisati i oni sami utjecati na pravilne načine i metode obnove grada.

"Mislimo da je to bilo uspješno. Imali smo nekoliko takvih slučajeva gdje su objekti bili promijenjeni utjecajem na Gradsku upravu. Oni su na prikladniji način modificirani da bi se bolje uklopili u kontekst starog grada. Jedan je takav primjer kompleks kuća u Ramića sokaku gdje je već bilo nekih neprikladnih promjena, ali nakon intervencije u saradnji s gradskim institucijama mnogo prikladnije su se sada ti objekti uklopili u okružje", kazao je Siravo.

Na priče o tome da Stari most neće biti stavljen na UNESCO-ovu listu zaštićenih spomenika kulture sve dok se izgled Starog grada, a misli se na ugostiteljske objekte, ne vrati u prvobitno stanje, Siravo je rekao da nije siguran kakav će pristup tome pitanju imati UNESCO, ali da je fondacija Aga Khan pokušala u interakciji s gradskim vlastima pomoći da se stari grad rehabilitira i da bude samoodrživ te da se na takav način mogne uklopiti u sve zahtjeve.

U tom je smislu je urađen Regulacijski plan očuvanja i razvoja Starog grada koji je usvojen u maju 2001. i koji je službeni dokument na osnovi kojeg se Stari grad održava i dalje razvija.

"Upravo to je ono što UNESCO traži, znači službeni dokument, tako da Stari most i Stari grad imaju sve uslove da uđu na listu", rekao je Siravo.