BiH
0

Predstavljeni novi edukacijski moduli za nosioce pravosudnih funkcija u BiH

Sarajevo-x.com
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTVBiH) je u saradnji sa centrima za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske danas prezentiralo osam edukativnih modula čiji je cilj unaprijeđenje edukacije nosilaca pravosudnih funkcija u BiH.

"Pitanje adekvatne obuke za nosioce pravosudne funkcije jedan je od četiri prioriteta iz Evropskog partnerstva za koja VSTVBiH ima direktnu nadležnost“ - kazala je zamjenica direktora Sekretarijata VSTVBiH Amra Jašarević. Govoreći o planovima za budućnost dodala je kako će „s obzirom na stalne izazove sa kojima se suočava pravosuđe u BiH, te imajuću u vidu kontinuirano usavršavanje nosilaca pravosudnih funkcija, Vijeće i u budućnosti intenzivno raditi na polju edukacije, uključujući razvoj novih edukativnih materijala, te profesionalno usavršavanje sudija i tužilaca putem informacionog sistema Centra za sudsku dokumentaciju.“

Finansijsku pomoć za izradu modula obezbijedila je Europska komisija u BiH, kroz realizaciju projekta CARDS 2005.

Ferdinand Kopp, predstavnik Delegacije Europske komisije u BiH izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom koja ima za cilj poboljšanje kvaliteta pravosudne prakse u BiH i najavio kako će Evropska komisija i dalje podržavati slične inicijative Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, naglašavajući pritom važnu ulogu ove institucije u obezbjeđivanju nezavisnog, nepristranog i profesionalnog pravosuđa.

Predsjednik VSTVBiH Branko Perić i Šahbaz Džihanović, predsjednik CEST FBiH izrazili su ovom prilikom zahvalnost svim saradnicima na ovom projektu, ističući da pravosuđe Bosne i Hercegovine svojim stručnim kapacitetima može odgovoriti potrebama nosilaca pravosudnih funkcija za kvalitetnim praktičnim priručnikom u svakodnevnom radu.

Projekat izrade edukativnih modula započeo je u aprilu 2005. godine i do danas je objavljen ukupno 21 modul. U pripremi modula učestvovali su ugledni pravni eksperti iz Bosne i Hercegovine ulažući maksimalne napore da bi izradili kvalitetne priručnike iz različitih oblasti. Moduli su obuhvatili ključne teme građanskog, krivičnog i upravnog prava, kako materijalnog, tako i procesnog.