BiH
0

Predstavljene smjernice za izradu Omladinske politike BiH

FENA
Komisija za koordinaciju pitanja mladih u BiH, koja je stalno radno tijelo Vijeća ministara BiH, prezentirala je danas na pres-konferenciji u Sarajevu smjernice za izradu prijedloga projekta „Omladinska politika BiH 2008.-2013.“

Projekt-koordinator za omladinsku politiku BiH Žarko Malinović je kazao kako je jedan od osnovnih zadataka Komisije izrada omladinske politike za ovaj petogodišnji period.

„Komisija je usvojila smjernice kako ćemo doći do toga da sredinom naredne godine imamo u parlamentarnoj proceduri jedan dokument koji će biti državna strategija za mlade“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, proces je zamišljen u tri faze - prava faza je istraživanje potreba mladih i analiza cijelog omladinskog sektora, druga je javna rasprava i definiranje prioriteta po oblastima koje su bitne za mlade koje će proisteći iz istraživanja i treća faza bi bila upućivanje nacrta dokumenta omladinske politike BiH za period 2008.-2013. Vijeću ministara BiH.

U Komisiji očekuju da će u izradu dokumenta biti uključen veliki broj mladih direktno, što kroz istraživanja, što kroz definiranje prioriteta.

„Od mladih ćemo očekivati da nam jasno kažu koji su to prioriteti koji se trebaju nalaziti u strategiji“, kazao je Malinović.

Predsjednica Komisije Nađa Lutvikadić je najavila da će sutra u Sarajevu biti organizirana prezentacija „Mladi trebaju... omladinsku politiku“. Tom prilikom bit će predstavljen koncept projekta „Omladinska politika 2008.-2013.“ i prezentirane aktivnosti Komisije.

„Onima koji odlučuju o ovoj omladinskoj politici, onima koji će za nju glasati ili ne, predstavit ćemo strategiju izrade. Želimo da od prvog trenutka budu upoznati sa onim o čemu će oni odlučivati za godinu dana“, kazala je Lutvikadić dodajući kako očekuju dolazak predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoma, te predstavnika diplomatskog kora.

S obzirom na to da izrada ovog značajnog dokumenta za mlade BiH predstavlja iznimno složen zadatak, neophodna nam je saradnja s vladinim institucijama svih nivoa vlasti, predstavnicima medija i svim ostalim subjektima (međunarodne organizacije, nevladin, omladinski i privredni sektor) koji mogu sudjelovati u izradi dokumenta, rečeno je na pres-konferenciji.