{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljena zbirka propisa o krivičnim sankcijama

F
17.3.2009. u 19:31
0
0
Predstavljena zbirka propisa o krivičnim sankcijama
0
Predstavljena zbirka propisa o krivičnim sankcijama
Knjiga "Primjena propisa o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera u Bosni i Hercegovini", tačnije zbirke propisa, stručnih mišljenja i sudskih odluka, autora mr. Vildana Vranj i Mustafa Bisića promovisana je danas na Pravnom fakultetu u Sarajevu.
O knjizi su govorili prof. Hajrija Sijerčić-Čolić i Željko Bošnjak zapovjednik Sudske policije BiH.

Kako je istaknuto na promociji knjiga obuhvata sistem pravnih propisa kojima se određuju način, postupak i uslovi izvršenja krivičnih sankcija, alternativnih sankcija i mjera, te mjere pritvora u BiH.

Autori su ovu značajnu oblast sagledali s više strana. Tako su načini reagovanja države na kriminalitet u kontekstu primjene zakonom predviđenih sankcija i mjera analizirani u okviru nacionalnog krivičnopravnog sistema i kroz aktivnosti Ministarstva pravde BiH.

Kako je istakla Hajrija Sijerčić-Čolić pitanja koja se odnose na temu krivične odgovornosti i kažnjavanja se raspravljaju i u vezi s normama međunarodnog krivičnog prava koje se odnose na izvršenje krivičnih sankcija i alternativnih mjera, uz osvrt na sudsku praksu u Strasbourgu.

Bošnjak je istako temeljit pristup datoj problematici.

Vildana Vranj ovom prilikom se osvrnula na činjenicu da je literatura u BiH koja tretira izvršenje krivičnog prava i penologije uopće dosta rijetka, dok se Bisić osvrnuo na aktivnosti Ministarstva pravosuđa BiH pri primjeni i donošenju zakona.

Izdavač knjige je Privredna štampa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: