BiH
0

Predstavljena studija "Turistički proizvod Kantona Sarajevo“

FENA
Vrelo Bosne
Vrelo Bosne
Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS) u ponedjeljak je predstavila studiju "Turistički proizvod Kantona Sarajevo“, koju je izradila uz podršku kantonalnog Ministarstva privrede i općina Centar i Novi Grad.

Izrada studije trajala je oko godinu i po dana, a njen cilj je dinamiziranje ponude turističko-ugostiteljskih, prirodnih, kulturno- historijskih i drugih potencijala Kantona Sarajevo u svrhu turističkog proizvoda i podizanje ukupnog nivoa razvijenosti privrede Kantona Sarajevo.

U studiji su sadržani podaci o stanju turizma u Kantonu Sarajevo, turističkim proizvodima, odnosno turističkim destinacijama, podaci o mogućnosti razvoja turizma u sektorima kulture, zabave, sporta i šopinga, te dugoročni i kratkoročni pravci razvoja i hitne mjere za unapređenje turizma u Kantonu Sarajevo.

Kako je istaknuo tokom prezentacije koordinator za turizam u PKKS Sulejman Selimović, među hitnim mjerama su, između ostaloga, dopuna sadržaja na Aerodromu Sarajevo i organiziranje gradskog prijevoza od Aerodroma do centra Grada, uspostava autobuskih linija do ski-centara, formiranje novih parkova, postavljanje dodatnih turističkih obilježja i ubrzavanje procesa deminiranja, dok kratkoročni pravci razvoja turizma u KS-u podrazumijevaju razvoj vjerskog, banjskog, sportskog i drugih oblika turizma.

Dugoročni pravci razvoja turizma u KS-u, prema studiji, su izgradnja žičare do Trebevića, te žičare na potezu Hrasnica – Bjelašnica, izgradnja zaobilaznice od Semizovca do Tarčina, rekonstrukcija objekata kulture, sportskih objekata i saobraćajnica koje vode do turističkih lokacija i modernizacija drugih infrastrukturnih objekata.

-Turizam je proglašen strateškom granom u Kantonu Sarajevo i posljednjih godina bilježi dobre rezultate. Za šest mjeseci 2007. prihodi od turizma iznose 14,5 miliona KM i veći su za 17,4 posto u odnosu na isti period prethodne godine, međutim, zadržavanje gostiju u Sarajevu je i dalje izuzetno kratko, oko dva dana. Stoga je naš cilj da za pet godina turistički promet povećamo za 70 do 100 posto, a broj noćenja na 3,5 do četiri dana, rekao je prilikom predstavljanja studije predsjednik PKKS-a Kemal Grebo.

Studija također predviđa izradu i usvajanje znaka „Sarajevski kvalitet“ koji bi trebao da svjedoči o visokom kvalitetu u pružanju ugostiteljsko-turističkih usluga i identificirao najbolje objekte iz ove uslužne djelatnosti u Kantonu Sarajevo

Ministar privrede KS-a Abid Šarić je naglasio da će Vlada Kantona Sarajevo podržati niz projekta u svrhu razvoja turizma, te da bi u ovoj godini trebalo da budu završeni projekti restauracije žičare do Crnog vrha i mostova na Vrelu Bosne.