BiH
0

Predstavljena Sektorska studija za održivu industriju turizma u BiH

FENA
U organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Vanjskotrgovinske komora (VTK) BiH i konsultantske kuće Orgalis/Bceom danas je u Sarajevu predstavljena Sektorska studija za održivu industriju turizma u BiH.

Studija je namijenjena promoviranju održivog investiranja u industriju turizma i nekretnina u BiH.

Budući da su prepoznali turistički sektor kao posebno atraktivan i važan za cjelokupni razvoj zemlje, EBRD i Ministarstvo vanjskih poslova Francuske podržali su Vijeće ministara BiH i VTKBiH u provođenju detaljne ankete i ispitivanja potencijala u ovom sektoru, kao i u pripremi sveobuhvatne studije koju su izradili predstavnici francuske konsultantske kuće Orgalis/Bceom.

Prema riječima direktora Bceom/Orgalisa Philippea Lebrasseura, u BiH se može ulagati kao i u ostalim dijelovima svijeta gdje se u posljednje vrijeme najčešće govori o internacionalnom skijanju, kao i o banjskom turizmu koji se ne fokusirana samo na lječilište, već i na rekreaciju. Kako je dodao, Međugorje je trenutno potcijenjen turistički potencijal.

"Investitore najviše zanima povrat sredstava, a sada se najviše govori o tri jaka projekta za koje bi investitori mogli biti zainteresirani u BiH, a to su Bjelašnica, Jahorina i Međugorje", rekao je Lebrasseur.

Na pitanje novinara kako bi ocjenio stanje i razvoj turizma u BiH na skali od jedan do pet, Lebrasser je kazao da je ocjena 1,5.

Kako je naglasila projekt menadžerica iz Bceoma Jelena Trkulja, prvi korak koji je potreban da se učini da bi se prevazišle prepreke u turističkom sektoru je da se napravi stretegija razvoja turizma na nivou BiH, nakon čega je potrebno uraditi lokalne strategije.

Sekretar za turizam u VTKBiH Goran Brčkalović podsjetio je da je izrada studije počela u martu prošle godine.

"Cilj studije je da se prepoznaju projekti za privlačenje stranih investicija. Određeno je devet lokacija koje zadovoljavaju parametre ekoloških, prostornih i urbanističkih planova", rekao je Brčkalović.

Naglasio je da je Svjetska turistička organizacija u svojim projekcijama davala visoko mjesto razvoju turizma u BiH.