Kino Kriterion u Sarajevu
0

FOTO+VIDEO / Predstavljena pjesma i spot "Srebrenička"

Piše: J. Korjenić
(Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Premijerno predstavljanje spota i pjesme "Srebrenička" upriličeno je u prostorijama kina Kriterion. Riječ je o spotu u kojem glavnu ulogu igra Burhan Šaban koji je ujedno autor muzike. Tekst ove tužne pjesme djelo je Amine Šiljak - Jasenković, a aranžman je radio Eldin Huseinbegović.

Promociji spota prisustvovale su majke Srebrenice koje su iskazale veliku zahvalnost cijeloj ekipi koja je radila na spotu i pjesmi. Burhan Šaban smatra da je osnovni cilj ove inicijative da pošalju poruku majkama Srebrenice da nisu same.

"Majke Srebrenice nisu same, htjeli smo im to pokazati i da se može uraditi ovako nešto za njih. Ovo je civilna inicijativa nekoliko nas prijatelja. Moramo raditi na tome da se ovo nikad ne zaboravi", kazao je Šaban.

Nakon što je Amina Šiljak-Jesenković objavila pjesmu, a Amira Sadiković prevela na engleski jezik, pjesmi je nedostajao spot. Za spot nije postojao nikakav budžet, ali u međuvremenu TVSA je odlučila da podrži ovaj projekat.

"Ovo je samo jedan naš čin u nečemu što bi trebala biti serija činova neprestanih da se nešto ovako ne zaboravi, ovo je samo naša želja da damo svoj doprinos da se ne zaboravi", ističe Amira Sadiković, autorica prepjeva pjesme na engleskom jeziku.

Spot je sniman na Nišićima, a rađen je u produkciji TVSA koja je dala veliku podršku pri njegovoj realizaciji, dok režiju potpisuje Emir Z. Kapetanović. U spotu se pojavljuju: dječak Bekir Sadiković, Burhan Šaban, Almir Nerzić, Mehidin ef. Bešlić, mještani Crne Rijeke i puno dragih prijatelja, navedeno je na printanom omotu DVD izdanja kojeg su svi prisutni dobili na poklon.