Povijesni hod BiH
28

Predstavljena objedinjena najstarija kartografska građa koju posjeduje BiH

L. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH danas je promovirala izdanje objavljeno u okviru Edicije Memoria Bosniaca pod nazivom "Bosna i Hercegovina na geografskim kartama do 20. stoljeća: Iz kartografske zbirke NUBBiH".

Riječ je o katalogu kojim je objedinjena najstarija kartografska građa koju posjeduje BiH, izdatoj u periodu od 16. do kraja 19. stoljeća.

Teufik Osmanović, uposlenik Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, te voditelj grafičke i kartografske zbirke, objasnio je da zbirka posjeduje 49 takvih karata.

"Najstarija je iz 1565. godine i djelo je njemačkog kartografa Avgustina Heršfoela, izdata je u Nimbergu. Meni lično, najbolja karta je talijanskog kartografa Jia Komo Komtelija izdata 1689. godine u Rimu i ona predstavlja vrhunac kartografije tog perioda, kartografije koja nije zasnovana na terenskom razmatranju i snimanju terena, već je nastajala na osnovu ranijih radova i umjetničkog izraza samih kartografa" - kazao je Osmanović.

Amir Duranović, profesor na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, istaknuo je da su karte važne kao historijski izvor jer pokazuju teritorijalo definiranje BiH u širem vremenskom rasponu od nekoliko stoljeća.

"Nisu u pitanju samo geografske karte, nego one koje pokazuju razvoj privrede. Na neki način knjiga na jednom mjestu predstavlja povijesni hod ili teritorijalni i infrastrukturni razvoj BiH.

Predstavljanjem ove knjige, kaže Duranović, obilježava se Dan državnosti BiH, što označava kao drugi bitan segment uopće identiteta BiH, budući daje nakon formiranja teritorijalnog integriteta, u 20. stoljeću nastupilo i političko i institucionalno formiranje BiH.

"ZAVNOBiH iz 1943. godine služi kao kamen temeljac savremenoj bh. državnosti i ono o čemu želimo danas govoriti jeste povijesno utemeljenje BiH, i s druge strane, institucionalni razvoj BiH", napomenuo je.

Adnan Busuladžić, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu,istaknuo je da su promovirane karte stjecajem sretnih okolnosti sačuvane.

"Publikacija je podijeljena hrenološki, od najstarijih ka najmlađim epohama, tako da su u publikaciji obrađene i prezentriane karte od 16.do 19. stoljeća. Međutim, u kartama i atlasima ima vrlo rijetkih izdanja i nadamo se da će ova publikacija imati efekta za stručnu javnost, ali i za šire čitateljstvo koje interesira ta tema", zaključio je.