BiH
51

Predstavljena nova verzija Rutmapa u Općini Stari Grad

FENA
Nova verzija Rutmapa, mape sa virtualnim prikazom ulica i objekata od privrednog, kulturnog i turističkog značaja, predstavljena je danas u Općini Stari Grad Sarajevo.

Nova interaktivna mapa obuhvata ulice od Vijećnice do Gradske tržnice, a Općina Stari Grad je sufinansirala projekat.

Predstavljajući projekat direktor firme BetaTel Studio Elvir Salčinović je kazao da omogućava olakšan pristup informacijama i jednostavniju orijentaciju u općini Stari Grad domaćim i stranim korisnicima.

"Radi se o prezentaciji nove platforme koja treba da doprinese još većem razvoju i promociji privrednih subjekta, kulturno-historijskih i turističkih objekata kroz jedan virtuelni prikaz. Sa tehničke strane postignut je veliki napredak, koriste se mape koje omogućavaju bolju funkcionalnost i lakše kretanje kako domaćim tako i stranim korisnicima i turistima, a u odnosu na ranije rješenje virtuelni prikaz je puno detaljniji", istakao je Salčinović.

Po riječima načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, radi se o još jednom segmentu prezentacije i turističke ponude ne samo ove općine, nego i Kantona i Grada Sarajeva.

"To predstavlja jednu novinu kada je riječ o načinu predstavljanja ulica od Baščaršijskog trga, Vijećnice, pa sve do Markala gdje su osim glavnih ulica uključene i poprečne ulice koja ulaze u sastav užeg starogradskog jezgra", kazao je Hadžibajrić, dodajući da Općina Stari Grad i na ovaj način pokušava dati novu podršku kada je riječ o daljnjem razvoju turizma.