BiH
0

Predstavljena nova oprema Civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo

FENA
Općina Novi Grad Sarajevo nabavila je nova materijalno tehnička sredstva i opremu, za potrebe Službe civilne zaštite, koji će se koristiti u svrhu zaštite ljudi i materijalnih dobara.

Tim povodom u Centru “Safet Zajko”, danas je prisutnim vijećnicima Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, te predstavnicima Federalne i Kantonalne uprave civilne zaštite, upraviteljima stambenih zgrada i drugim gostima prezentirana kupljena oprema.

Kako je kazao načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, Civilna zaštita mora imati adekvatnu opremu da bi mogla djelovati u određenim situacijama izazvanim elementarnim i drugim nepogodama.

Skip bager koji je prije nekoliko dana registriran poslužit će da se može reagirati u raznim situcijama usljed elementarnih nepogoda.

"Humanitarna organizacija Nedva donirala je 30.000 KM za nabavku skipa, čija je ukupna vrijednost blizu 150.000 KM, a 905 protivpožarnih aparata koje smo kupili u saradnji s upraviteljima stambenih zgrada, bit će raspodijeljeno u zgradama i zamijenit će stare i dotrajale. Također, kupljena je i prikolica za različite potrebe prevoza materijala i opreme", kazao je načelnik Efendić.

Nabavljen je i agregat snage 110 KW, koji će u slučaju nestanka struje, upravnu zgradu i druge pomoćne objekte Civilne zaštite alternativno snabdijevati električnom energijom.

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je da je Općina Novi Grad prva općina u BiH koja je pritekla u pomoć stanovništvu koje je u maju 2014. godine pogođeno poplavama.

Uime OKI upravitelja i etažnih vlasnika Haso Vranj je izrazio zahvalnost Općini koja je prepoznala problem protiv-požarne zaštite i donirala određeni broj aparata za gašenje požara, čime će dodatno smanjiti rizik od izbijanja požara u stambenim zgradama.