Originalni radovi
66

Predstavljena nagrađena rješenja za suvenir Mostara: Ključ, naočale i društvena igrica

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Mostar je turistički grad i potrebni su mu autentični suveniri, kazao je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić na svečanosti uručivanja nagrada najboljima na konkursu za izradu suvenira Grada Mostara.

Grad je nagradio tri najbolja rada, a prvo mjesto i najvredniju nagradu osvojilo je rješenje pod šifrom "Daorson" umjetnika Bećira Burića.

Prvonagrađeni je dobio novčanu nagradu od 3.000 KM, dok su vrijedne novčane nagrade dobila i druga dva rada. Druga nagrada za rad pod šifrom "Elipsa" i novčani iznos od 2.000 KM pripao je autoru Abidinu Dobrunaju s Ilidže, dok su treću nagradu od 1.000 KM dobile mostarske studentice Martina Penava i Anđelka Vojvodić za rad pod šifrom "H17MA".

"Mnogo se robe uvozi iz Azije ili Turske, koja nije autentična i nema poveznicu s Mostarom, želja je bila da napravimo nešto svoje i autentično, da se prikažemo u izvornom umjetničkom izričaju", kazao je Bešlić, naglasivši da bez Gradskog vijeća on ne može proglasiti suvenir službenim gradskim, ali može dati podršku idejama i građenju zanimljivije turističke ponude.

Nagrađeni suveniri trebalo bi da budu realizirani u narednom periodu, a gradonačelnik Bešlić je najavio i naredne konkurse u godinama koje dolaze za nove suvenire. Na konkurs je pristiglo 47 radova od 37 različitih umjetnika, a izbor je vršila komisija od 11 članova.

Bećir Burić, prvonagrađeni umjetnik, kazao je prisutnima da je ideju za izradu ključa dobio iz samog zanata koji on proučava još od drevnih Daorsona.

"Zrak, zemlja, vatra i voda, naslijeđe izumrle civilizacije, to mi je vodilja, kad su oni to radili hiljadama godina ranije, na jednostavan način proizvodili novčiće i slične predmete, da danas probamo uraditi nešto slično, naše", kazao je Burić.

Abidin Dobrunaj napravio je specifične naočale koje imaju oblik dva luka Starog mosta, a cilj mu je bio napraviti suvenir koji ne bi bio skup, a bio bi prihvatljiv široj publici. Dobrunajev suvenir se može napraviti i u luksuznijoj verziji, a nagrada mu znači mnogo jer je Mostar jedini grad pored Sarajeva u kojem bi mogao živjeti.

Treća nagrada je memory društvena igra sa papirnim karticama koja vježba moždane vijuge, a autorice su pojasnile da je može igrati jedna osoba, ali i više njih, lako se transportuje zbog malog pakovanja i proizvodnja je jeftina.