BiH
46

Predstavljena Mreža 5F7, građani pozvani pred spaljenu zgradu Vlade TK

FENA
Osnivanje i početak rada Mreže 5F7 - mreže građanskih, nepolitičkih pokreta sa područja cijele BiH koji su, kao i sam Sindikat, nastali iz prošlogodišnjih februarskih demonstracija, bila je tema današnje pres-konferencije Sindikata solidarnosti TK održane u Galeriji portreta Tuzla.

"Cilj Mreže je da se ujedinimo, lokalno ćemo svi djelovati i međusobno se pomagati. Uglavnom je svrha da idemo prema Sarajevu, da mijenjamo zakone. Podržat ćemo Tuzlansku inicijativu i inicijativu za ukidanje bijelog hljeba, tako da ćemo natjerati vlast da urade te stvari", kazao je Enes Tanović, član Izvršnog odbora Sindikata solidarnosti.

Dodao je, također, da je cilj Sindikata solidarnosti da poprati zakon o radu koji treba da se donese i da stanu uz radnike.

"Taj zakon nije dobar bez obzira što MMF traži da se donese taj zakon. Mi nemamo korist od MMF-a i radit ćemo da se taj zakon obori", poručio je Tanović.

Larisa Šuša, predstavnica Plenuma građana Gračanice, kazala je da su lančano, putem društvenih mreža, slijedili jedni druge na način da su odlučili da moraju progovoriti u interesu svih kao građana.

"Deset mjeseci traje ta nekakva borba na nekom lokalnom nivou. Pošto smo prepoznali da se bliži godišnjica kada se prosto plašimo da ne dođe do novih razmjera socijalnog bunta, jer je stanje u društvu izuzetno teško, mi pokušavamo da se ujedinimo i okrenemo ka boljem društvu i borimo na demokratski način, pravnim putem, što građani po zakonu imaju pravo", poručila ja Šuša.

Aida Sejdić iz Bihaća koja je na predstavljanju Mreže govorila uime Pokreta za socijalnu pravdu Bihać, kazala je da je svima jasno, već od februara, da je krajnje vrijeme da civilno društvo i sami građani učestvuju u političkim odlučivanjima koja su važna za svakog od nas.

"Bez našeg glasa i prisustva ne može se više odlučivati. Ovu Mrežu čine svi građani BiH. Ovo je naš četvrti sastanak i vrijeme je da izađemo s tim u javnost", kazala je.

Zoran Vučkovac iz Banje Luke kazao je da se u RS-u i dalje dobro kontrolišu lokalne uprave te da se nije moglo izaći bez da se prepozna kao izdajnik, odnosno kao neko ko radi protiv RS-a.

"To je dobro spinovano odmah na startu. To su pokazali ratni vojni invalidi i borci. Pokušali su izaći na ulicu, ali su sami sebe dokinuli kazujući da oni svakako idu za RS, da to nema veze sa ostalim protestima i na taj način su dokinuli mogućnost ikakve solidarnosti sa ostatkom BiH. Bilo je neophodno da se svi deklarišemo kao ljudi za ljude, za radnike, građane, a ne kao nacionalističke matrice. Također, ni mediji u RS-u nisu bili na strani građana", rekao je Vučkovac.

Inače, Mreža plenuma, pokreta, sindikata i drugih društvenih inicijativa i grupa ima za cilj stvaranje društva vladavine prava, socijalne pravde i neposredne demokratije - društva u kojem svako ima krov nad glavom, živi od svog rada a u harmoniji s prirodnim okruženjem razvija se u skladu sa svojim sklonostima i potencijalima, besplatno se liječi i školuje i ravnopravno učestvuje u svim procesima odlučivanja o životu društva.

Djelovanje Mreže se temelji na principima ravnopravnosti, solidarnosti, javnosti, otvorenosti, odgovornosti, inkluzivnosti i stranačke nepristrasnosti - rečeno je na pres-konferenciji.

Enes Tanović pozvao je građane da 7. februara dođu pred simbol otpora - spaljenu zgradu Vlade TK jer "od tog dana ništa više nije isto".