BiH
0

Predstavljena monografija Višegrada Đoke Ražnatovića

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U Spomen-biblioteci "Ivo Andrić" u Višegradu predstavljena je monografska arhivska građa iz dvadesetak pisaćom mašinom kucanih i još neobjavljenih knjiga o historiji ovog grada na Drini - zaostavština Đorđija Đoke Ražnatovića.

"Đoko je punih 25 godina sakupljao historijsku građu o Višegradu za vrijeme osmanske i austrougarske vladavine, zatim u doba Kraljevine Jugoslavije i SFRJ kao i brojne dokumente, fotografije, novinske isječke i sve to složio u ove knjige", rekla je Ražnatovićeva unuka Milica Kusmuk.

Višegradskoj kulturnoj javnosti sinoć su prvi put predstavljene monografije razvoja školstva u ovoj opštini, zatim o kulturno-istorijskim spomenicima, stećcima, dolascima Ive Andrića i značajnih političkih ličnosti u grad kao i četiri fotomonografije "Višegrad i njegova okolina kroz vijekove".

"Ovo je neprocjenjiva građa za pisanje monografije Višegrada koju on nema. Posebno je vrijedna fotomonografija u četiri knjige sa nekoliko stotina fotografija starog grada koje prikazuju njegov razvoj kroz vijekove", rekla je profesorica Divna Vasić.

Promociju neobjavljenih rukopisa iz zaostavštine Đorđija Đoka Ražnatovića organizovala je Spomen-biblioteka "Ivo Andrić" u Višegradu.