BiH
0

Predstavljena maketa spomenika obješenim antifašistima Sarajeva

FENA
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević posjetio je jučer općinsko Udruženje boraca narodnooslobodilačkog antifašističkog rata (SUBNOAR) Centar te sa članovima te organizacije razgovarao o podizanju spomen-obilježja u čast 55 građana Sarajeva koji su po odluci ustaškog prijekog suda obješeni na Marijin-Dvoru u noći sa 27. na 28. mart 1945. godine.

U okviru posjete predstavljena je i maketa spomenika koji će biti postavljen na lokaciji između Filozofskog fakulteta i zgrade institucija BiH.

Autor idejnog rješenja spomen-obilježja je grafički dizajner Džemal Bijedić, saopćeno je iz Općine Centar.

Na kvadratnom postolju od bijelih i sivih mramornih ploča bit će postavljena kocka od bijelog kamena hreša, dimenzije 1,2 s 1,2 metra. Na njenim će stranicama biti uklesana imena žrtava fašističkog terora, građana Sarajeva ubijenih prije 62 godine.

Na gornjoj ploči spomenika bit će uklesana petokraka, simbol antifašizma uz poruku "Neuništiva je antifašistička odlučnost grada Sarajeva".

Izgradnja bi trebalo početi uskoro zavisno od vremenskih uvjeta. Planirano je da spomenik bude otkriven na simboličan datum 6. aprilia 2008. godine, Dan oslobođenja Grada Sarajeva.

To će biti prvi spomenik na području općine Centar koji se podiže u čast žrtvama fašističkog terora, antifašistima ubijenim u Drugom svjetskom ratu.

Za ovaj projekt SUBNOAR-a Općina Centar je izdvojila 10.000, a Gradska uprava 4.000 KM.