BiH
75

Predstavljena knjiga Srebreničanke Dževe Avdić "Moj osmijeh je moja osveta"

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Predstavljanjem knjige "Moj osmijeh je moja osveta" autorice Dževe Avdić u Sarajevu je počela manifestacija "Mjesec sjećanja na genocid u Srebrenici" u okviru obilježavanja 21. godišnjice tog zločina.

Knjiga je autobiografski zapis koji govori o genocidu u Srebrenici iz sjećanja devetogodišnje djevojčice, a za koji je autorica kazala da govori o njenom izgubljenom djetinjstvu.

"Ovo djelo se sastoji iz etapa mog života, čine ga kratke i jednostavne priče o borbi za preživljavanje, izbjeglištvu, ratu", istakla je Avdić.

Opisala je svoj život prije genocida u Srebrenici, djetinjstvo za koje kaže da je uništeno, kao i život poslije tog zločina kada "napokon ponovo ima svoj dom".

Poruka njene knjige je da dobro pobjeđuje zlo.

Promotor Rasim Muratović je naglasio da je knjiga ''Moj osmijeh je moja osveta'' priča o zlu, dobru, smrti, nadi, majkama, domovini.

"Ovo je mala knjiga koja šalje veliku poruku", istakao je on.

Dževa Avdić rođena je u Zelenom Jadru kod Srebrenice. Nakon agresije na BiH s porodicom i sugrađanima protjerana je iz rodnog grada i tada je kao devetogodišnjakinja privremeno živjela u Tuzli, a od 1996. godine u Vogošći.

Manifestaciju "Mjesec sjećanja na genocid u Srebrenici" organizuju Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu u saradnji s Bošnjačkim institutom - Fondacija Adila Zulfikarpašića i Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu.