{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljena knjiga "Realpolitika i njeni protivnici" Esada Zgodića

F
15.4.2008. u 13:46
0
0
Predstavljena knjiga "Realpolitika i njeni protivnici" Esada Zgodića
0
Predstavljena knjiga "Realpolitika i njeni protivnici" Esada Zgodića
"Realpolitika i njeni protivnici" naziv je knjige prof.dr. Esada Zgodića koja je predstavljena danas na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu.
Njena četiri poglavlja – Realizam, Distance, Mimikrije te Granice, donose analize i rasprave unutar tih pojmova.

O knjizi su govorili recenzenti - profesor na Univerzitetu u Ljubljani Mitja Velikonja i dekan FPN-a Mirko Pejanović te prof.dr. Stjepan Šimić.

Ocijenivši je inspirativnom, profesor Velikonja smatra da knjiga na akademski i teorijski način govori o fenomenima koje dnevno proživljavamo i nazivamo ih drugim terminima. Ona donosi određena teoretska razjašnjavanja, sistematizirajući i objašnjavajući te pojave.

Mišljenja je da knjiga nije samo gola teorijska rasprava koja je svrha sama sebi, već ona upliće mnoge primjere sadašnjih i prošlih političkih zbivanja te ih na slikovit način i objašnjava.

Autor, dodaje Velikonja, postavlja i moguće okvire alternativa, donoseći utopijsku viziju kroz gledanje i traženje boljeg i pravednijeg svijeta. On ujedno daje vlastite odgovore, ali potiče i čitaoce da tragaju za vlastitim rješenjima.

Građanska ravnodušnost (apatija), raskorak između klasa te razvijenih i nerazvijenih zemalja, nehegemonija te policentrički i fraktalni politički sistemi, samo su neka od pitanja koja autor obrađuje.

Pejanović ističe da autor razmatrajući zatvoreni svijet bez alternative gdje je politika samo u funkciji vršenja državne vlasti istupa protiv neoliberalističke slike svijeta. On donosi mišljenje da s globalizacijom dolazi do suštinske transformacije politike, koja neće značiti oproštaj od hegemonističkih ideja.

On navodi i autorova promišljanja o 21. stoljeću, koje će kao nijedno drugo biti stoljeće politike i političkih konfrontacija. Te se konfrontacije odnose na mnoge teme današnjice, kao što su proizvodnja genetski modificirane hrane, digitalna tehnologija, ratna geopolitika spram odmetničkih država te politika pitke vode i ekologije.

Za Zgodića, dodaje Pejanović, alternativa je u aktivnom preispitivanju postojećih društvenih odnosa i kreativnom promišljanju mogućnosti da se vladajući uvjeti izmijene.

Stjepan Šimić knjigu smatra gotovo savršenim djelom i politologijskim vrtom. Autor iznosi cijelu političku semiologiju te gotovo enciklopediku naslova. Koristeći se iznimno razuđenim stilom, on uvodi nova znanja te kazuje o tome kako istraživati sebe, ne biti u sluzi đavla i ne izgubiti vlastiti identitet.

Profesor Esad Zgodić od 1989. go 1996. godine objavio je 21 knjigu koje, među ostalim, problematiziraju i istražuju fenomene građanskog društva, nacije, ideologije te vladavine konsenzusom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: