BiH
0

Predstavljena knjiga "Osnove ekonomije" Mehe Bašića

FENA
Knjiga "Osnove ekonomije" autora prof. dr. Mehe Bašića i prerano preminulog dr. Esada Vilogorca predstavljena je danas na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Riječ je o udžbeniku koji je u cijelosti uvodnog karaktera iz široke oblasti ekonomije. Njen teorijski dio baziran je na knjizi Vilogorca "Uvod u ekonomiju".

Predstavili su je autor te recenzenti Hasan Muratović i Mirko Puljić.

Muratović navodi da knjiga tretira makroekonomsku misao, a sadržajno je vrlo integrativna, sistematična i sveobuhvatna.

Ona je istovremeno analiza ekonomske misli te kritika u mnogim elementima, kazao je. Knjiga tretira i savremene makroekonomske probleme u BiH i svijetu.

Puljić je ocijenio da knjiga kroz 16 poglavlja donosi objašnjenja o osnovnim ekonomskim kategorijama, ali i onim specifičnim. Tako se u njoj mogu naći i tekstovi o ekonomskoj funkciji politike, infrastrukturi kao podlozi društveno-ekonomskog razvoja te monetarnoj ekonomiji.

Teme koje knjiga tretira odraz su aktuelnih, temeljnih teorijskih ekonomskih postulata i numeričkih pokazatelja.

Empirijski dio knjige predstavlja relevantnu makroekonomsku analizu bh. ekonomije u tranziciji, koju je za tu namjenu priredio Bašić.

Ocijenjeno je da ima široku upotrebnu namjenu te je pogodna literatura za studente, poduzetnike, investitore i vladin i nevladin sektor.