BiH
21

Predstavljena knjiga "Kur'an i žene"

FENA
(Foto: FENA)
Knjiga "Kur'an i žene - ponovljeno čitanje svetog teksta iz ženske perspektive", autorice Amine Muhsin-Wadud u prijevodu Zilke Spahić-Šiljak i Đermane Šeta predstavljena je danas u Sarajevu.

Radi se o prvoj knjizi koja se sistemski i temeljito bavi rodno inkluzivnim čitanjem kur'anskog teksta. U ponovljenom čitanju Kur'ana autorica potvrđuje jednakopravnost žena s muškarcima i ukazuje na legitimni osnov iz kojeg je moguće dovesti u pitanje pravno nejednak tretman koji su žene imale i još imaju u muslimanskim društvima.

Profesor Enes Karić kaže da je dosad napisano mnogo djela koja se bave emancipiranjem muslimanke, a najčešće su ta djela pisana s pozicija modernizma, sekularnih ideologija...

"Ova knjiga bavi se emancipiranjem muslimanke ili inače žena u bliskoistočnim društvima, s pozicija novog čitanja Kur'ana. Amina Wadud je prišla jednoj novoj hermeneutici Kur'ana i otkrila da je Kur'an zapravo osloboditelj čovječanstva, time i žena", kazao je.

Knjiga je objavljena u izdanju TPO-a (Transkulturalna psihosocijalna obrazovna fondacija), a njeno izdavanje na bosanskom jeziku podržala je američka ambasada u BiH.

Na današnjoj promociji u Bošnjačkom institutu ataše za kulturu i obrazovanje američke ambasade u Sarajevu Eric Catalfamo kazao je da je prijevod i štampanje te knjige omogućen putem programa američke ambasade kojim podržavaju prevođenje i štampanje radova američkih tradicionalnih i suvremenih autora za stranu publiku. On kaže da je knjiga Amine Wadud već prevedena na nekoliko stranih jezika.

Amina Muhsin-Wadud je američka univerzitetska profesorica, najčešće se bavi pitanjima iz oblasti teologije te emancipiranja žena danas i na Istoku i na Zapadu.