Dostupna i u New Yorku
62

Predstavljena knjiga Arhitektonski vodič: Jedinstvena zbirka o gradnji Sarajeva

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U okviru Dana Arhitekture Sarajevo upriličena je izložba i predstavljena knjiga Arhitektonski vodič čiji je izdavač berlinska kuća DOM publishers uz podršku Goethe-Instituta.

Arhitektonski vodič Sarajeva sadrži 150 fascinantnih građevina i projekata iz prošlog stoljeća, pažljivo podijeljenih u četiri poglavlja, što omogućava čitatelju da uroni u bogatu kulturnu baštinu grada.

Zahvaljujući detaljnim mapama, može se odrediti tačna lokacija svake zgrade, što omogućava dubinsko istraživanje gradskog arhitektonskog blaga.

Ambasador Njemačke u BiH Thomas Fitschen pozdravio je prisutne i kazao da se Sarajevo i Berlin ne mogu porediti, ali da postoji jedna sličnost koja ih povezuje.

"To je ono što zadnja korica sarajevske knjige gotovo previše nježno opisuje kao proces kako je glavni grad Bosne i Hercegovine svoju burnu prošlost preselio u svoje urbano tkivo. Sarajevo i Berlin su se vratili iz užasnog ratnog iskustva iz razaranja i nemjerljivih gubitaka. Zamislite rat koji je prošao pravo kroz njegovu sredinu i presjekao grad na dvije polovine", rekao je Fitschen.

Dodao je da su se oba grada morala obnoviti, i Sarajevo i Berlin, ali i da taj proces još traje.

Nedim Mutevelić, jedan od autora Arhitektonskog vodiča i suosnivač Dana arhitekture rekao je da je LIFT Sarajevo organizator Dana arhitekture proteklih 15 godina.

"Velika nam je čast što smo dobili priliku da sa ovakvim izdavačem napravimo Arhitektonski vodič. Arhitektonski vodič nije vodič ukupne arhitekture i daleke historije nego upravo onoga čime se mi bavimo, a to je moderna i savremena arhitektura", rekao je Mutevelić.

Kroz vodič su prikazane nove rute i informacije o objektima koje su ljudi zapostavljali.

Kazao je i da su iznenađeni reakcijama iz Berlia te da je knjiga dostupna u Tokiju i New Yorku. U pretprodaji je prodata u više od 600 primjeraka.

Autori knjige su: Nedim Mutevelić, Irhana Šehović, Dunja Krvavac, Jasmin Sirčo, Senka Ibrišimbegović, Irfan Salihagić, Edin Sarić, Farah Zubović, Zerina Salketić, i Edin Zoletić.