Modernizacija procesa
28

Predstavljena elektronska oprema za glasanje u BiH, možete je pogledati u CIK-u do kraja sedmice

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U prostorijama Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine su počeli dani otvorenih vrata na kojima će do 13. oktobra biti prezentovane nove tehnologije u izbornom procesu.
Plan je da tokom pet radnih dana, uposlenici CIK-a predstave građanima i zainteresovanima opremu koja bi se teoretski mogla implementirati za naredne lokalne izbore.

Ono što je potrebno za implementaciju elektronskog sistema glasanja, koji bi učvrstio integritet izbornog procesa, jesu izmjene Izbornog zakona BiH na državnom nivou kojim bi se omogućilo uvođenje novih tehnologija.

Oprema sadrži skener za biometrijski otisak prsta i ličnu kartu koja je biometrijski vezana za sistem ličnih karata, koji se vodi u IDDEEA-i.

Oprema se odnosi na skeniranje glasačkih listića te podrazumijeva brz transfer sa biračkog mjesta do glavnog servera CIK-a.

Elektronski način glasanja pruža brojne prednosti kao što su brže prebrojavanje glasova, smanjenje mogućnosti grešaka, ali i poboljšanje ukupne efikasnosti izbornog procesa.

Jedan od članova CIK-a Željko Bakalar je danas istaknuo da je izborna reforma prva u nizu 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u EU, odnosno usklađivanje Izbornog zakonodavstva BiH sa preporukoma OEBS/ODIHR-a, Venecijanske komisije, te uređivanje oblasti finansiranja političkih stranaka.

Bakalar je naveo da se političari u BiH ne dotiču tih preporuka i prioriteta, već se fokusiraju na izmjenu sastava Centralne izborne komisije BiH.